Ühest uuringust tuli välja, et lausa 29% uuringus osalenutest pidid kahekümne minuti jooksul pärast tassitäie kohvi joomist tualettruumi kasutama "number kahe jaoks." Vastus küsimusele miks kohv kakahäda tekitab, on seni natuke ebaselge olnud. Värskem uuring heidab “pimedas kohas” toimuvale natuke valgust. Väljaandes Digestive Disease Week avaldati uuringu tulemused, mille kohaselt ei tule kohvi kakahäda tekitava toime põhjuseid otsida mitte joogi kofeiinisisaldusest vaid kohvist kui sellisest.

Soolikat liigutavad kohvi ja soolestiku mikrofloora vahelised suhted ning joogi võime tekitada sujuvat lihaste kokku tõmbumist. Just need kaks asja - musklite kokku tõmbumine ja kõhu mikrofloora on need, mis aitavad meil regulaarselt väljas käia ning kuna kohvi neid funktsioone soodustab, tulebki pärast kohvi joomist tihtipeale tualetti joosta.

Et välja selgitada, miks kohv kakahäda tekitab, viisid Texase teadlased läbi rivi katseid rottidega. “Loomadele anti kolm päeva kohvi ning peensooles asuvate musklite kokkutõmbevõime kasvas,” ütles uuringu juhtiv autor Xuan-Zheng Shi Texase ülikooli meditsiiniosakonnast. “Huvitaval kombel ei ole saavutatud efekt seotud kofeiiniga, sest ka kofeiinivaba kohvi saanud rottidel esines samasugune efekt,” ütles teadlane.

Teadlased tegid katseid ka rottide väljaheitega. Kõigepealt lahustati 100% Arabica kohvi pulbrit kuumas vees ja viidi see kokku roti tahkema väljaheitega. Selgus, et juba 1,5% kangusega kohv vähendas bakterite ja teiste mikroobide kasvu fekaalis.

Mikroobide ja bakterite kasv oli veelgi madalam, kui kohvilahus oli 3% kangusega. Kuigi üldine bakterite hulk fekaalis vähenes pärast kolmepäevast “kohvitöötlust,” ei ole veel päris selge, kas muudatus tuli kohvi mõjust “headele” või “halbadele” bakteritele.

Uurijate sõnul näitab avastus, et kohv võib olla hea alternatiiv näiteks operatsioonijärgse kõhukinnisuse, eriti soolesulu ravimiseks, kui sisikond lõpetab ajutiselt toimimise. Juba 2012. aastal leidis üks uuring, et käärsoole lõikusel käinud patsientide normaalne soolestiku funktsioon taastus kiiremini, kui nad jõid vee asemel kohvi.

Paljud muudki uuringud on välja toonud kohvi laia positiivsete tervisemõjude ampluaa, alates paranenud maksatalitusest kuni eluea pikendamiseni.

Siiski ei maksa kohviga kohe üle pingutama hakata, negatiivseid mõjusid on ka omajagu, alates unetusest, närvilisusest, kergesti ärritumisest kuni laste sünnikaalu alanemiseni nendel emadel, kes kohvi joovad.