Ministeeriumi küberjulgeoleku ja infrastruktuurijulgeoleku agentuur teatas, et droonid on potentsiaalne risk organisatsioonide informatsioonile. Tooted sisaldavad komponente, mis võivad ohtu seada andmed ja jagada informatsiooni serverisse, millesse on ligipääs mujalt, hoiatas agentuur.

CNN-i teatel ei nimetata ühtki konkreetset tootjat, aga ligi 80% USA-s ja Kanadas kasutatavatest droonidest on pärit ettevõttelt DJI, mille peakorter on Hiinas Shenzhenis, selgub ühest valdkonna analüüsist. USA õiguskaitseorganid ja infrastruktuurioperaatorid on viimastel aastatel üha rohkem droone kasutama hakanud.

„Ühendriikide valitsusel on tõsine mure igasuguste tehnoloogiatoodete pärast, mis viivad Ameerika andmeid autoritaarse riigi territooriumile, mis võimaldab luureteenistustele takistusteta ligipääsu nendele andmetele või kuritarvitab muul viisil seda ligipääsu,” öeldakse hoiatuses. „See mure käib sama palju teatud Hiinas toodetud (mehitamata lennumasinate süsteemidega) seotud seadmete kohta, mis on võimelised koguma ja üle kandma potentsiaalselt paljastavaid andmeid nende tegevuse ning neid opereerivate isikute ja organisatsioonide kohta, sest Hiina on kehtestanud ebatavaliselt karmid kohustused oma kodanikele, et toetada riikliku julgeolekuga seotud tegevust.”

Kasutajaid hoiatatakse, et nad oleksid Hiinast droone ostes ettevaatlikud ja võtaksid tarvitusele ettevaatusabinõusid, näiteks lülitaksid välja seadme internetiühenduse ja eemaldaksid digitaalsed kaardid.

DJI teatas oma avalduses, et annab klientidele täieliku kontrolli selle üle, kuidas nende andmeid kogutakse, säilitatakse ja üle kantakse, ning lisas, et kliendid saavad kõik, mille eest USA sisejulgeolekuministeerium hoiatab, välja lülitada.

DJI on kõige paremini tuntud populaarse drooni Phantom poolest, mida toodetakse alates 2013. aastast ja mis on müüduim mittesõjaline droon turul.

2018. aasta Skylogic Researchi raporti järgi on 79% USA-s ja Kanadas lendavatest ja 74% kogu maailma droonidest toodetud DJI poolt.