Kas olete märganud, et enamuse sõiduautode joogihoidikusse või uksetaskusse mahub kuni pooleliitrine joogipudel või 300ml plekkpurk? Muidugi olete märganud, sest tõenäoliselt te seda hoidikut ka kasutate.

Kas olete kokku lugenud, kui paljudel kordadest olete vee asemel võtnud autosse pudeli koolajooki või topsi kakaod või luristanud sõidu ajal sisse liitri mahla? Edaspidi tasuks oma harjumusi hakata jälgima, see võib osutuda elupäästvaks.

Ühendriikides läbi viidud pikaajaline ja ulatuslik uuring toob reljeefselt välja selle, mida me ju ennegi oleme teadnud: suhkrust saadavaid tühje kaloreid pole mõtet endale niisama sisse ahmida. Puhkehetkel avatud karastusjook või söögi kõrvale võetud klaas pakimahla annavad lõviosa päevasest suhkrunormist.

Suhkrurikkad limonaadid ja muud magusad joogid suurendavad riski enneaegselt surra. Kõige parem on juua tavalist, maitsestamata ja gaseerimata vett, sest see kustutab janu ning ergutab ainevahetust. Miskipärast me seda aga eriti ei tee, sest vesi on nii… tavaline.

1,2 kg suhkrut pelgalt magustatud joogist

Üks Eesti tarbijaportaali andmetel maksid Eesti tarbijad 2017. aastal magustatud jookide eest kokku 49 miljonit eurot ehk keskmiselt 37,8 eurot iga inimese kohta imikust vanurini.

Kui arvutada ühe pooleliitrise pudeli hinnaks keskmiselt 1 euro, teeb see aastas umbes 18,5 liitrit karastusjooki inimese kohta. Üle 36 pooleliitrise pudeli – pole ju väga hull. Kui aga see suhkruks ümber arvutada…?

Ühes pooleliitrises pudelis on umbes 53 grammi ehk 13,25 teelusikatäit suhkrut. Purgis vingemas limonaadis on umbes kümme teelusikatäit suhkrut. Kaheliitrises pudelis on 53 teelusikatäit suhkrut. Visuaalselt: üks klaasitäis ja veidi peale, 212 grammi.

Kui niisama sellise koguse suhkrut sööks, hakkaks see vastu ja tekiks okserefleks. Paljudes sellistes jookides sisalduvad fosfaadid aga varjavad magusa maitse ja see jõuab vereringesse, tuues kaasa rea äkilisi muutusi.

Keskmiselt sööb iga eestlane niisiis koos limonaadidega ära 1,2 kg suhkrut. Lisame siia muud suhkrut sisaldavad joogid, ja pilt muutub veelgi dramaatilisemaks.

Päevane soovitatav suhkrukogus naistele on 25 grammi ehk 6 teelusikatäit ning meestele 37,5 grammi ehk 9 teelusikatäit. Lapsed peaksid hakkama saama 4 teelusikatäiega. Suhkrukogus arvutatakse kõikide toitude ja jookide peale kokku.

Jookidest sisaldavad palju suhkrut ka populaarsed vitamiinidega rikastatud veed, maitsestatud veed ja joogijogurtid, seega süüdistada ei saa ainult karastusjooke.

Palju lisatud suhkruid võivad sisaldada maitsestatud piimatooted – kohupiimakreemid, jogurtid, kohukesed, kuid rohkelt suhkrut võib peituda ka soolaste toitude juurde kasutatavates kastmetes, marinaadides ja muudes toodetes.

Vaata videost, kui palju sisaldavad suhkrut erinevad alkohoolsed joogid

Naised armastavad magusat

Oht surra limonaadisurma puudutab eeskätt naisi. Sellekohane teadusuuring avaldati Ameerika Ühendriikide südametervise organisatsiooni väljaandes Circulation.

Uuringus analüüsiti kümnete tuhandete inimeste terviseandmeid ajavahemikus 1984 – 2014. Uurimuse kohaselt suurendavad suhkrujoogid jämesoole- ja rinnavähi riski, kuid kõige rohkem suurendavad need riski surra südamehaigustesse.

Iga tarbitud suhkujook suurendab riski surra südamehaigustesse 10 protsenti. Kaks või rohkem jooki aga 31 protsenti.

Üks suhkrujook sisaldab suhkrut keskmiselt 75 protsenti maksimaalsest soovituslikust päevasest kogusest. Kui vaadata tarbimist, siis tõstab keskmine eestlane riski surra limonaadisurma pea iga nädal 10% võrra.

Zero ja Light pole imerohi

Sama uuringu kohaselt ei ole ka magusainetega joogid – näiteks Zero või muud “light” märgisega joogid tervisele kasulikud, kuid nende kahjulik mõju algab hiljem, alates neljast joogist päevas.

Varem avaldatud uuringu kohaselt võib siiski juba kaks suhkruvaba jooki päevas suurendada südamehaiguste riski.

Loogiline vastus

Teadlased ei oska üheselt selgitada seda, miks suhkrujoogid just eeskätt naistele kahjulikult mõjuvad. Põhjus võib olla naiste ja meeste erinevas ainevahetuses.

Võimalik on seegi, et küsimustikule vastates naised lihtsalt luiskavad oma joodavaid koolajookide koguseid väiksemaks. Tegelikkuses aga on suhkrukogused suuremad ja polegi ime, kui tervisehädad käes.

Naised, kes armastavad magusat, joovad meelsasti magusaid alkohoolseid jooke ning lõpetavad söögikorra magustoiduga, on seega ka rohkem ohustatud: nende päevane suhkrunorm on väiksem, aga kogus, mida tarbitakse, suurem.

Ja mõtle nüüd uuesti, mis joogi sa autosse kaasa võtad. Limonaadisurma suremine on tegelikult täiesti nõme idee.