"Hüdroloogiline aastaraamat" kinnitab, et meie siseveekogudega eelmisel aastal toimunu on märkimisväärne - eelmise aasta juulikuus mõõdeti Velise jõel asuvas Valgu mõõtmisjaamas veetemperatuuriks 29,9 kraadi, eelmise aasta kõrgeim järvetemperatuur pärines aga Peipsi järvest, kui 27. juulil mõõdeti seal 27,8 kraadine temperatuur.

Keskkonnaagentuuri sõnul soodustas kõrge õhu- ja veetemperatuur veekogudes veetaimestiku kasvu, kuid põhjustas ka teisi muresid - näiteks mõõdeti eelmisel aastal mitmes kohas ajaloolisest kuumiinimumist madalamaid veetasemeid.

Nii langes eelmisel suvel augustikuus jõe veetase Taheval 35 sentimeetrini jaama graafiku nullist, mis tähendab uut augustikuu miinimumveetaseme rekordit. Samas jaamas registreeriti miinimumirekord ka septembris, kui veetase oli 37 sentimeetri kõrgusel, eelmise rekordiga võrreldes 8 sentimeetrit madalamal.

Sarnaseid juhtumeid täheldati ka mujal - näiteks Tagajõel, kuus uued miinimumirekordid registreeriti nii juunis, juulis kui ka augustis, miinimum kordus Alajõel ning Lõve jõel jäi sellest puudu 3 sentimeetrit.

"Eelmise aasta põuane suvi ja tänavune anomaalselt varajane suurvesi tõid enam kui kümnes hüdromeetriajaamas uued vooluhulkade ja veetasemete nii minimaalsed kui maksimaalseid pikaajalised kuurekordid," tõdes Keskkonnaagentuuri hüdroloogiaosakonna juhataja Jana Põldnurk.

Pinnavee hüdromeetriavõrgu koosseisu kuulus 2018. aastal 55 veetaseme jaama jõgedel, millest 54-s arvutati äravool ja 6 veetaseme jaama järvedel-veehoidlatel.

Eelmist hüdroloogilist aastat ehk 2017. aasta 1. oktoobrist kuni 2018. aasta 30. septembrini kestnud perioodi analüüsinud hüdroloogilist aastaraamatut saad täpsemalt vaadata SIIT.