1945. aasta 6. augustil viibis rasketööstusettevõtte Mitsubishi esindaja Tsutomu Yamaguchi Hiroshimas komandeeringus.

Varahommikul, varsti pärast päikesetõusu lendas üle linna Ameerika pommilennuk B-29, mis heitis linnale väikese objekti. See oli uraanipõhine, plahvatusega aktiveeritav pomm koodnimetusega Little Boy ("väike poiss"), mis maapinnale jõudes tekitas hiiglasliku magneesiumtõrviku läitmist meenutava ereda valgussähvatuse.

Sellele järgnes ennenägematu hävitustöö. Plahvatuses tekkinud tolm ja suits varjutasid päikese ning lööklaine tappis korraga suure osa Hiroshima elanikkonnast.

"Ma ei teadnud, mis on juhtunud," meenutas Yamaguchi hiljem. "Arvatavasti olin mõnda aega teadvusetu. Kui silmad avasin, oli kõik pime ja ma ei näinud eriti midagi. See oli nagu kinos enne filmi algust, kui ekraanil sähvivad ilma helita tühjad kaadrid."

Puhanud ühe öö pommivarjendis, alustas ta tagasiteed kodulinna Nagasakisse, kus teda ootasid naine ja väike poeg. Tal polnud aimugi, et kodu lähedal tuleb tal olla tunnistajaks veel ühele tuumapommiplahvatusele.

1945. aasta 9. augustil külvas eelmisest võimsam plutooniumipõhine, sissepoole suunduva plahvatuse ehk implosiooniga aktiveeritav pomm koodnimetusega Fat Man ("paks mees") hävingut Nagasaki linnas. "Ma arvasin, et seenekujuline pilv on mulle Hiroshimast järele tulnud," rääkis mees hiljem.

Ka Yamaguchi naisel ja pojal õnnestus pommitamine kuidagi üle elada. Kahekordne kiirgusdoos pani siiski mehe tervisele põntsu ja Yamaguchi jäi tõsiselt haigeks. Ajapikku ta paranes ja elas edasi suhteliselt normaalset elu.

Suurema osa oma elust keeldus mees oma sõjaaegset läbielamist kirjeldamast. Meelt muutis ta alles 2000. aastatel, kui pani kirja mälestusteraamatu ja võttis ÜRO-s sõna tuumadesarmeerimise teemal.

Aasta enne surma 2010. aastal omistas Jaapani valitsus talle ametlikult nimetuse nijyuu hibakusha — "kaks pommitamist üle elanud isik". Ehkki leidub muid allikaid ja tunnistusi, mille kohaselt võis mõlemad pommitamised üle elada isegi kuni 165 inimest, on Yamaguchi ainus, kelle väiteid riigi valitsus ametlikult kinnitanud on.

Yamaguchi suri maovähki 93. eluaastal, 2010. aasta 4. jaanuaril. Inglise keelde dubleeritud videoülesvõte Tsutomu Yamaguchi tunnistusega leidub Hiroshima ja Nagasaki tuumarünnakute ohvrite ülemaailmse võrgustiku veebilehel.