Tehnika areng tekitab ohte

Viimase kümnendi jooksul on droonid tohutult arenenud ja põhimõtteliselt igaüks saab endale taskukohase hinnaga hankida vägagi võimeka drooni ja sellega nii tahtlikult kui kogemata paksu pahandust tekitada.

Massidesse jõudnud lennumasin pakub uusi võimalusi näiteks fotograafidele ja videomeistritele. Kompaktse suuruse, lihtsuse, mehitamatuse ja arvestatava võimekuse tõttu on sel näiteks sõjaväelisi kasutusvõimalusi pea loendamatu hulk. Ka Politsei- ja Piirivalveametil on droonid, mis kaamerate arsenali vajalikku kohta lennutavad, et senisest tõhusamalt piiri valvata.

Kui ühele pakub droon võimalust õhust pilte ja videot teha, siis sama kättesaadav on droon ka kurjade kavatsustega inimestele. On ainult aja küsimus, kui mõni tsiviiltegelane tsiviilkasutuses drooni kurjade eesmärkide täitmiseks rakendab.

Droonid on igatahes igal pool ning nende areng on viinud sinnani, et vaja on ka droonivastast imerohtu - kõrvalistele isikutele ohutut relva, mis pahatahtlikud või ka lihtsalt segavad droonid kahjutuks teeb. Kiiresti ja efektiivselt.

Tüütud ja ohtlikud droonid tuleb alla kukutada

Isegi ilma kurjade kavatsusteta on droonid muutumas parajaks nuhtluseks näiteks tsiviillennundusele - lennuvälja kohal või mujal lennukeelutsoonis tiirutavad võõrkehad on suur oht ja peatab lennud hetkega. Ei saa loota sellele, et kõik kasutajad end reeglitega kurssi viivad.

Just vastumeetmena droonidele töötaski Kanada ettevõte välja “maagilise kuuli,” “droonkuuli,” “kuuldrooni,” “droonmürsu,” “rakettdrooni” või kuidas iganes seda nimetada - heal lapsel mitu nime. Inglise keelse “DroneBullet” lähim vaste võiks olla droonkuul.

Kamikaze-droon näeb välja nagu propelleritega rakett. Või fallos, kui soovite. Masin on sama vilgas ja nobe nagu nelja propelleriga droonid ja hävitav nagu kuul.

Droonitapja kaalub 910 grammi ja võib lennata kuni nelja kilomeetri kaugusele. Taskumõõdus versioon raketist võib pikeerival rünnakul saavutada kuni 350 km/h kiiruse.

DroneBullet on spetsiaalselt välja töötatud vaenlaste droone sihikule võtma ja kord lukustatud sihtmärki taga ajama selleks, et need siis taevast alla rammida.

DroneBullet on mõeldud kurjategijate droonide hävitamiseks

See pole niisama tiivikutega tümakas

Droonide vastased vahendid on varem ka olemas olnud - õhutõrjet on tuntud nii kaua, kui lennukeid on kasutatud sõjapidamiseks. Aga õhutõrje suurtükkide kasutamine drooni alla toomiseks, nagu ka muude tulirelvade kasutamine, ei ole kuidagi mõistlik, eriti inimasustuse juures.

Ka on spetsiaalseid droone kasutatud teiste droonide hävitamiseks juba varem, aga need süsteemid on kallid, keerukad, kulutavad palju energiat ja eeldavad ka osavat operaatorit maa peal.

See kõlab nüüd turundustekstina, aga DroneBulletil pole vähemalt tootetutvustuse järgi ühtegi kitsaskohta. Selle kasutamiseks on vaja sihtmärki, nupuvajutust või automaatset stardisignaali ja kamikaze-droon hoolitseb ise ülejäänu eest.

Masinal on olemas kaamera ja muu tehnoloogia, mis on vajalik optimaalse trajektoori ning lennuraja arvutamiseks.

Masin teab, mis on tõhusaim viis vaenlane hävitada

Droonkuul arvutab ise välja ka selle, kuidas täpselt hävitatavat drooni rünnata: kui alla on vaja tuua lihtne Phantom, ründab “kuul” täie jõuga alt poolt, suurematele droonidele oskab droonihävitaja end “pähe kukutada.”

Selles droonihävitajas ei ole lõhkeaineid, kogu hävitusjõud tuleneb kineetilisest energiast. Põnev on see, et pärast kokkupõrget oskab droonihävitaja ennast uuesti kalibreerida, et järgmist sihtmärki rünnata või maanduda.

DroneBulleti loonud ettevõttel on lai kogemustepagas erinevate süsteemide loomisel ja sellest tulenevalt on ka droonitapja võimalik siduda näiteks radari või muude tuvastussüsteemidega, mis vaenlase drooni tuvastamisel droonkuuli automaatselt teele saadavad.

Droone on seni püütud mehaaniliste vahenditega - näiteks võrkudega. See on kohmakas ja aeglane. Alati ei ole selleks aega ning pahalaste droon tuleb taevast alla tuua võimalikult kiiresti. Droonkuul on toode, mis ohu viivitamatult, ühe nupuvajutusega likvideerib.

Millal see esimeste kasutajateni jõuab ja kas sellest saab edaspidi hitt-toode näiteks lennujaamade turvalisuse tagamisel, näitab aeg. Põnev on see leiutis igatahes - kõik lihtne ongi geniaalne!