Soomlased on proovinud Soomes kasvatada üle 20 erineva liigi bambust. Tänaseks on selgunud, et mõned bambuseliigid on võimelised sealsamas Ähtäri piirkonnas edukalt talvituma. Ähtäri asub Kesk-Soomes Jyväskylä ja Seinäjoki vahel.

Kolm talve on (edukalt) möödunud ja nüüd on sõelale jäänud kümmekond pakasekindlat ning samal ajal ka pandakarudele maitsevat bambuseliiki, kirjutas väljaanne Maaseudun Tulevaisuus. Teadupoolest on pandakarud väga valivad!

Testid on näidanud, et on olemas bambuseliigid, mis taluvad lausa 26 kraadist pakast ning on samal ajal ka pandade soosingus.

Liiga palju ei peagi imestama katsete edukuse üle, sest suurimad kliimatingimuste erinevused Ähtäri kandi ja Aasia mäestikes valitsevate tingimuste vahel on õhuniiskus ja lume hulk.

Lumiste talvedega on madalakasvulise bambuse kasvatamine suhteliselt lihtne ka meie kliimas. Suurimad väljakutsed meie laiuskraadidel bambust kasvatada soovijatele ongi lumevaesed talved ja taimi kuivatavad kevadtuuled.

Ilma lume kaitsva katteta võib bambuse lehestik talvel ära kuivada või võtab pakane need ära. Selline perspektiiv ei erine samas kuidagi populaarsetest okaspuudest, eriti kadakalistest, mida siinmail usinalt aedadesse istutatakse.

Samas näitab praktika, et isegi kui bambusetaime maapealne osa saab külma käes kannatada, hakkavad taimed kevadel juurest taas võrseid ajama. Seda muidugi siis, kui juurestik on olnud pakase eest kaitstud. Kanada kuuse vormi Conica ei turguta kuidagi elule, kui pakane ja kevadpäike ta ära kõrvetavad.

Bambust Soomes kasvatatud juba varemgi - Mustiala arboreetumis Elimäel on bambus edukalt vastu pidanud juba aastakümneid.

Seega, julged aiandushuvilised - kasvatage bambust ning kui suvel Soome automatkale satute, põigake Ähtärist läbi! Seal on tore väike loomaaed ja tehakse põnevaid asju.