Kuigi Pluutol võtab ümber Päikese ühe tiiru tegemine aega 248 aastat, on planeedil sellele vaatamata neli aastaaega. Nelja aastaaja olemasolu on Pluuto atmosfääri võimaliku hävimise seisukohast väga oluline tegur.

Andrew Cole, teadustöö autor ja Tasmaania loodusteaduste ülikooli kaasprofessor ütles: "Me leidsime, Pluuto Päikesest kaugeimal oleku hetkel - kui planeedi põhjapoolusel on talv, jäätub lämmastik planeedi atmosfäärist välja. Atmosfääri rõhk on viimase kolme kümnendi jooksul kolmekordistunud ja kui planeet jätkab tiirlemist, kondenseeruvad ajapikku gaasid selle atmosfäärist välja," ütles Cole.

Cole'i sõnul pärinevad andmed nn transiitmeetodi abiga kogutud infol - kui planeet liigub läbi vaatleja ja taustal oleva tähe vahelt, on võimalik mõõta, kui palju tähe valgust planeedi atmosfäär neelab. Sellised vaatlused on äärmiselt keerulised. "Vaadeldav võimalik hetk kestab ainult minuti või kaks," sõnas Cole.

Kogutud andmete abiga lõid kaheksast eri riigist pärinevad teadlased mudeli, mis aitas hinnata peamiselt lämmastikust (N2), metaanist (CH4) ja vingugaasist (CO) koosneva Pluuto atmosfääri tihedust, rõhku ja temperatuuri.

28 aasta jooksul kogutud andmetel põhineva mudeldamine ning sellega kaasnenud uuring leidis, et Pluuto atmosfäär võib kokku variseda 2030. aastal, Pluuto talve tulles. Koos atmosfääri kokku varisemisega jäätuks planeedi pind täielikult.

Mida Pluuto atmosfääri kadumine meile tähendaks? "Kääbusplaneet võib tulevikus paista meie taevas heledam, sest siis peegeldab Pluuto rohkem päikesekiirgust," ütles Cole. Punane maastik, mis New Horizons kosmosesondi tehtud piltidel näha on, kaoks aga jääkihi alla, ega oleks enam nähtav.