Garage48 SpaceTech 2019 toimus 3.-5.mail Tartu Observatooriumis, tuues kokku ligi sada kosmosehuvilist. Juba neljandat korda toimunud Garage48 kosmosehäkatonil oli osalejatel oli aega 48 tundi, et luua meeskonnad, mõelda välja ärimudel ning luua toimiv prototüüp. Eraldi selgitati välja nii parim tarkvara- kui ka riistvaraprojekt.

Parimaks tarkvaraprojektiks valiti meeskond Peatlog, mis võrdleb deklareeritud turba kaevandamise piirkondi satelliidipiltidega. Nii on võimalik tuvastada piirkonnad, kus toimub kaevandustegevus, kuid seda ei ole deklareeritud ning makse ei ole tasutud. Pika ja ressursimahuka auditeerimisprotsessiga võrreldes on tegemist oluliselt efektiivsema lahendusega.

PeatLogi loonud meeskond

"Praegu jäetakse riigile turba kaevandamise eest maksmata hinnanguliselt 10 000-30 000 eurot maksutulu," selgitas PeatLogi eestvedaja Olga Kuvatova probleemi ulatuslikkust. "Häkatonil loodud rakenduse abil oleme leidnud juba kuus piirkonda, kus toimub turba kaevandamine,
kuid seda ei ole deklareeritud."

Parimaks riistvaraprojektiks valiti Cuby, kes arendas nädalavahetusega haridusliku “tee-seda-ise” (do it yourself, DYI) satelliidi ehitamise komplekti noortele. Loodud kuubik on ühendatud veebiplatvormiga, kuhu jookseb sensorite kogutud info, lisaks võimaldab prototüüp edastada signaale ning helisid. Cuby eestvedaja sõnul on projekti eesmärk anda noortele esimene kokkupuude programmeerimise, satelliidi arendamise ja kokkupanemisega, ning seeläbi valdkonna vastu huvi tekitada.

Cuby

Üritusel viibinud Euroopa Kosmoseagentuuri esindaja ning Noordwijk kosmoseäri innovatsioonikeskuse kogukonnajuhi Martijn Leinweberi sõnul on mõlemal võidu pälvinud meeskonnal potentsiaali. "Taoliste ürituste eesmärk on õpetada uusi oskuseid ning anda osalejatele esimene kokkupuude kosmosevaldkonnaga, aga ka skautida uusi põnevaid ideid, millega peaks edasi liikuma," selgitab Leinweber.

Auhinnad pälvisid ka meeskonnad OM5G, mis lõi targa võrgustiku paigaldamise tööriista telekomettevõtetele ning Scientific Microwave Solution, mis töötab soodsa interferomeetrilise teleskoobi kallal. Publiku lemmiku tiitli pälvis meeskond MoonBalloon. Parimad meeskonnad
pääsevad edasi 5-päevasesse äriarendusprogrammi Garage48 SpaceTech Bootcamp, mis leiab aset 29.maist 2. juunini Tartus.

Üritus toimus Interreg Eesti-Läti SpaceTEM projekti raames ning oli finantseeritud Euroopa Regionaalarengu Fondi poolt.