"Nüüd, kus oleme vaatevälja muutnud laiemaks kui eelnevate uuringute puhul, oleme pildile kogunud palju rohkem kaugeid galaktikaid," ütles mosaiikkujutise koostanud teadlasterühma juhtinud Garth Illingworth. "Sellel ühel fotol on kujutatud universumi galaktikate terve arenguajalugu - sellel on kujutatud, kuidas väikestest "beebidest" saavad "täiskasvanud" galaktikad," ütles Illingworth.

Kokku on fotole koondatud 265 000 galaktikat, mis katavad 13,3 miljardit aastat meie universumi ajaloost. Kuna valguse levimine võtab aega, ongi fotol kujutatud meile raskesti hoomatav kontsept - kaugel asuvatest galaktikatest pärineva valguse meieni jõudmine võtab aega ning seega ongi tegemist ajalugu väljendava kujutisega. Teadlaste sõnul aitab uus mosaiikfoto paremini mõista ka mõistatuslikku universumi paisumist.

Uus mosaiikkujutis hõlmab kuni 30 korda suuremat ala taevast, kui varasemad vaatlused, kuid näiliselt on see siiski väike, hõlmates Maalt vaadates vaid umbes sama laia ala taevast kui täiskuu.

Lisaks suuremale uuritavale alale kasutatakse ka teisi uuenduslikke tehnoloogiaid, näiteks uuritakse rohkemaid spektrisagedusi. "Nii mitmeid sagedusi katvate fotode abiga saame välja selgitada, millised on noored ja vanad tähed, samuti oleme võimelised tuvastama aktiivseid galaktikatuumasid," selgitas Leideni Ülikoolis töötav teadlane Rychard Bouwens, kes samuti projektis kaasa lööb.

1990. aastal kosmosesse läkitatud Hubble'i kosmoseteleskoop on astronoomidel ja teistel kosmoseteadlastel võimaldanud uurida kosmost hoopis teistmoodi kui varem. Varasemalt olid teadlased võimelised vaatlema näiteks vaid 7 miljardi valgusaasta kaugusel asuvaid galaktikaid. Selles osas võiks tulevikus arengut võimaldada NASA uued teleskoobid, näiteks James Webbi kosmoseteleskoop ja NASA Wide Field Infrared Survey teleskoop.

16 aastat kosmoseajalugu koondav foto