Kunstiajaloolane Andrew Tallon uuris oma eluajal gooti arhitektuuri ja üritas aru saada, kuidas keskaegsed ehitajad olid võimelised püstitama Euroopa suuri katedraale. Mõned aastad tagasi, aastal 2015, skanneeris mees üles kõik Notre Dame katedraali nurgatagused, kasutades selleks lasereid.

Skanneeringute pinnalt koostas ta Notre Dame katedraalist ruumilise kaardi, mis koosneb enam kui miljardist laseriga mõõdetud punktist. Kuigi Tallon ise suri möödunud aastal, on tema digitaalne mudel kirikust alles ning see saab nüüd olema väga oluline abimaterjal kiriku taastajatele, sest mudel on ülitäpne ja näitab, milline täpselt kirik oli enne tulekahju laastamistööd selle nädala esmaspäeval.

“Kui kiriku taastajatel tekib küsimusi selle kohta, kuidas kirik varem ehitatud oli, saavad nad vaadata skaneeringut ning isegi mõõta mudelilt iga üksikut detaili,” rääkis Dan Edleson CNNile. “Talloni skaneering on väga täpne koopia sellisel tasemel, mida veel mõned aastad tagasi poleks keegi suutnud teha,” rääkis Edleson.

Jumalaema kirikut on seitsme sajandi jooksul korduvalt modifitseeritud, mistõttu on ehitise arhitektuurilise ajaloo jälgimine dokumentides keeruline. Detailse 3D laserskaneeringuga tõi Tallon esile ehitajate erinevad otsused ning ka selle majesteetliku ehitise senitundmatud näitajad. Näiteks tuli skaneeringutest välja, et hoone sisemised sambad läänetiivas ei ole ühe joone peal. Talloni kogutud informatsioon on taastamise protsessis hindamatu väärtusega.

Tehnoloogia ja põhjalikkus käsikäes

Tallon kasutas kiriku skaneerimiseks sarnast tehnoloogiat, mida isejuhtivad sõidukid kasutavad enda ümber paiknevate objektide tuvastamiseks - üle 50sse asukohta ümber katedraali paigutas mees statiivil laserid, mille kiirtega kogus ta ruumilist informatsiooni hoone struktuuri kohta.

"Samuti ronis Tallon igasse võimalikku juurdepääsetavasse kohta Jumalaema kirikus, sealhulgas trepid, katused ja ka võlvide peale," rääkis John Ochsendorf, insener, kes töötas koos ajaloolasega. Ochsendorf rääkis, et Tallon oli väga eriline inimene, kes armastas neid ehitisi ja tahtis nende olemusest aru saada. Ta tahtis piltlikult öeldes kõndida tolleaegsete ehitajate jälgedes ja mõelda nende moodi. Ta jõudiski eesmärgile nii lähedale kui võimalik ning Tallon on kindlasti ainus, kes katedraali sellise detailsusega üles on skaneerinud.

Jumalaema kiriku taastamise kõige töömahukam osa on katuse taastamine - suur osa sellest hävis tulekahjus. Just skaneeringud aitavad taastada talade mõõdud ning üldise kuju. Krupali Uplekar Krusche, kes juhib Notre Dame ülikooli juures meeskonda, mis dokumenteerib ajaloolisi monumente 3D skanneerimisega ütles, et Talloni info näitab, kuidas ehitis konstrueeriti. “Näha on iga nurk ja iga detail ning seda mõne millimeetri täpsusega. Sellise detailsusastmega info aitab kindlasti kaasa keeruka kirikutorni taastamisele.

Arvutimängude tootja Ubisoft tõttab appi

Siiski ei piisa taastamiseks ainuüksi Talloni poolt kaardistatud informatsioonist. Kaasata tuleb ka eelmiste restaureerimiste informatsioon näiteks ehitusmaterjalide kohta, aga ka fotod, joonised ja erinevad mõõtmistulemused.

Ka videomängude tootja Ubisoft andis teada, et nad tahavad restaureerimisele õla alla panna. Aastal 2014 lõi mängutootja oma mängu “Assassin's Creed Unity" jaoks ühe digitaalse mängukeskkonnana just Notre Dame kiriku sisemuse.

Ettevõte teatas kolmapäeval, et nad panustavad pool miljonit eurot katedraali ülesehitamisse ja lisaks annavad nad kiriku üles ehitajate kasutusse ka nende poolt renderdatud virtuaalse mudeli.

Ubisofti mäng "Assassin's Creed Unity" on mängijatele järgmisel nädalal kättesaadav tasuta. Ettevõtte sõnul on Notre Dame katedraal Pariisi oluline monument ja selle hävimine mõjutas kõiki pariislasi, ka Ubisoft on linnaga tihedalt seotud.

Kuna üks mängu keskkondadest on just Jumalaema kirik, on arvutimäng üks võimalus hoone suurust ja ilu kogeda, teatas Ubisoft.