Nimi kõlab uhkelt, ent mida kõik need tähed ja ühendid tähendavad? S tähistab S-klassi, 1954. aastast toodetavasse luksusmudelite seeriat, mille hulka masin kuulub. 350 on mudelinumber, mis näitab, et tegemist on kõige odavama S-klassi kuuluva mudeliga.

Peaministri uus sõiduvahend pole küll antud mudelirivis kõige odavam masin, kuid võib öelda, et üle pingutatud ei ole - kõige odavamast, tavalisest 350d mudelist eristab peaminister Ratase uut sõiduvahendit see, et see on pikem mudeliversioon (mida tähistab auto nimes täht L) ning 9-käigulise automaatkäigukastiga varustatud 4Matic pakett, mis pakub nelikvedu (AWD).

Mercedes-Benz S 350d sisemus

Võimsuse suhtes jääb tühjalt umbes kaks tonni kaaluv masinamürakas tagasihoidlikuks, kuid häbisse ka ei jäta - 3 liitrine kuue silindriga mootor annab maksimaalselt välja 210 kW ning võimaldab 0-100 km/h kiirendada 5,8 sekundiga. Tippkiiruseks on sõidukil 250 km/h.

"Sõiduk peab olema eelkõige turvaline, seda nii kaitsealusele kui ka politseiametnikele, kelle töövahendiks see on. Samuti peab sõiduk olema esinduslik," kommenteeris sõiduki valikut Politsei- ja Piirivalveameti logistikabüroo juhtivlogistik Kristo Lensment.

Hinnakirjajärgselt on taolise sõiduki alghind 95 340 eurot ning kuigi sõiduki täpne maksumus ja olemasoleva lisavarustuse hulk jääb meile kahjuks riigikaitselistel kaalutlustel teadmata, teame hankelepingu põhjal, et nelja aasta pikkuse liisinguperioodi jooksul makstakse Silberautole masina kasutamise eest 61 089 eurot. Korralisteks hooldusteks on nelja-aastase liisinguperioodi jooksul ette nähtud 21 000 eurot.

Silberauto esindajad peaministri uue masina kohta täpsemat informatsiooni jagada ei soovinud. "Tulenevalt Silberauto AS põhimõtetest, peame me oma kliendisuhteid konfidentsiaalseks ega kommenteeri," ütles ettevõtte esindaja Jana Ribelis.

Hankelepingus on kirjas, et masin antakse peaministrile üle hiljemalt nelja kuu jooksul peale lepingu sõlmimist. Lepingule kirjutati alla 8. jaanuaril, seega saab peaminister oma uue ametiauto kätte hiljemalt mai alguses. Seni kasutab peaminister Ratas ametisõitudeks Audi A8-t, mille liisinguperiood oli samuti neli aastat.