Eriti hull on olukord Côtes-d’Armori departemangus, kus mitu talupidajat on mõistatuslikule nuhtlusele kaotanud sadu kariloomi. Kohaliku taluniku Patrick Le Nechet’ osutusel hakkasid tema veised mõne aasta eest lihtsalt kaalu kaotama ja suur osa neist ka suri.

Kummaline oli tragöödia juures asjaolu, et loomad ei paistnud põdevat ühtegi konkreetset haigust ning loomaarstid ei osanud surmade põhjuseid diagnoosida. Viinud läbi omaalgatusliku uuringu, järeldas Le Nechet, et salapärased suremised algasid umbes samal ajal kui lähikonnas alustas tööd fotogalvaanikarajatis e päikeseelektrijaam.

Kahtluse ajel, et tema farmi lähistel asuvatel päikesepaneelidel võib kariloomade seletamatu suremisega mingisugune seos olla, viis Patrick Le Nechet enda maadel läbi täiendavad mõõtmised ja avastas, et nii maapinnas kui ka vees levib ühevoldine pinge — seda on üle kolme korra rohkem veiste puhul soovitatavast maksimaalsest määrast.

Praegu kujutab seos veiste suremise ja pinnasepinge vahel endast siiski vaid talunike oletust, kuna puuduvad kindlad tõendid, et just taastuvenergiarajatised loomi tapavad. Elektrivoolu halb mõju kariloomadele on aga juba mõnda aega olnud hästi dokumenteeritud.

Sanitaarkaitseameti ehitusnõuniku Thibaut Bouchut’ kinnitusel võib elekter tõepoolest kariloomapidajatele probleeme põhjustada.

„Inimkeha elektritakistus on 1500 oomi, veistel aga ainult 500 oomi, rääkimata asjaolust, et neid ei eralda maapinnast kummitallad,“ märkis Bouchut. „Loomapidajad ei ole elektrilistest anomaaliatest alati teadlikud ja pealtnäha seletamatud õnnetused võivad heidutada ka muidu väga pädevaid talunikke. Seetõttu lõpetavad talud tegevuse.“