Mission Shakti nime kandev sõjaväeprogramm on sisuliselt eriversioon ballistiliste rakettide tõrjeks mõeldud raketisüsteemist. Rakett suutis tabada 300 kilomeetri kõrgusel olevat satelliiti, vahendab Space.com.

"Katse näitab India teadlaste võimekust ning tunnistab meie kosmoseprogrammi edukust," kirjutas India peaminister Narendra Modi Twitteris.

Kuigi ei Modi ega India välisministeerium ei nimetanud raketisüsteemi sihtmärki, oletab kohalik meedia, et tegemist võis olla kas Microsat-R või Microsat-TD raketiga, mis lennutati kosmosesse vastavalt selle aasta jaanuaris ja eelmisel aastal. Samas kinnitas välisministeerium, et test oli edukas ning katsetus täitis kõik seatud eesmärgid.

Hiina sarnaste süsteemide katsetused 2007. aastal tõid kaasa ulatusliku kosmoserämpsu hulga tõusu ning rahvusvahelise pahameele. India võimude sõnul ei tekita nende katsetused ohtlikku kosmoseprügi. Ameeriklased on India võimude väljaütlemiste suhtes skeptilised ning monitoorivad täpselt, kuidas plahvatuse käigus tekkinud prügi kosmoses käitub.

Eduka katsetusega sai Indiast neljas riik maailmas, kellel on satelliidivastased relvasüsteemid. Varasemalt on sarnaste süsteemide loomisest teatanud Hiina, USA ja Venemaa.