Konkreetsed mudelinimed on masinatel Dell Inspiron G5 - 15 5587 ja Dell XPS 15 9570. Hinnad ajakirjanikule suunatud vastutuslepingu alusel vastavalt 1450 ja 3050 eurot. Millest selline erinevus?

Mis asi see jahutus on?

Alustame siis kallimast mudelist - XPS 15 arvutit näeb Dell ise kui Apple'i MacBook Pro konkurenti ning jõudluse kohapealt püsib see täiesti konkurentsis - testseadmest leiab võimsa Inteli i9-8950HK protsessori ning 16 GB muutmälu, millega ei jää väga midagi tehes hätta. Lisaks on arvutis Nvidia GTX seeria 1050Ti videokaart ning kaunite värvide ning detailidega 4K äärest-ääreni (puutetundlik!) ekraan, mis ka kalli hinna põhjuseks on - ilma selle ekraanita maksaks see umbes kolmandiku võrra vähem.

Ekraan on küll ilus, kuid sellest pole kahjuks palju kasu

Paberil olevaid andmeid vaadates tundub, et selle arvutiga võiks nagu igasugu asju teha - videosid monteerida, vähenõudlikumaid mänge mängida või pea kõike muud, mida arvutiga ikka tehakse. Aga ei või, sest Dell pole mingil kummalisel põhjusel tulnud selle peale, et kõik see sisu tahab kõvasti jahutamist (eriti, kui arvutil on 4K monitor) ning jahutus on arvutil ainult all ning tagaosa ekraani poole suunatuna - taga pole väljapoole mitte kõige väiksematki õhuauku. Võimekas mälu, normaalne videokaart ja ilus ekraan - see on kõik ilma asjata, kuna neid lihtsalt ei saa mõistlikult kasutada.

Enim õhku puhuvad jahutamisavad asuvad uhkelt arvuti all, kuigi sarnaselt MacBook Prole on avad ka korpuse ja ekraani vahel

Jah, juba kuulen lauaarvutijüngreid hüüdmas, et "tegelikult ei kasutagi keegi mängimiseks sülearvuteid" ja et "videotöötlust tehakse ikka võimekal lauaarvutil". Jah, sülearvutitel on alati jahutusega probleeme olnud, kuid tegelikult on mitmed tänapäevased sülerid väga võimekad ning täiesti konkurentsivõimelised. XPS-i puhul aga laseb jahutus sellele võimekusele täielikult vee peale.

See tähendab, et isegi kui YouTube'ist 4K videosid vaatad, hakkab arvuti paarikümne minutilise perioodi vältel päris kuumaks muutuma. Mängides täpselt sama lugu - isegi seda laual hoides läheb raal nii kuumaks, et klaviatuuri kasutamine muutub lausa tulise korpuse tõttu ebamugavaks.

Ilmselt saaks selle arvuti ostev proff hakkama, kui kasutaks (mõõdukalt) ainult videotöötlusprogramme või tegeleks fototöötlusega, aga kes see tahab osta 3000 eurot maksva sülearvuti, et sellega siis kuidagi hakkama saada? Arvestades, et videote või fotode töötlemiseks sellise hinnaga sülerit ostev klient tegeleb sellega tõenäoliselt valdava osa päevast, saaks aga arvuti ikkagi kõvasti vatti ning muutuks tuliseks.

Dell XPS 15
Dell XPS 15

Vajalikud pesad on arvutil aga kõik olemas ning selle koha pealt midagi eriti ette heita ei ole - aku täituvust on võimalik jälgida spetsiaalse näidiku pealt ning isegi täismahus SD-kaardi pesa on olemas, küljelt leiab ka Thunderbolt 3 pesa.

Tulles aga tagasi kummaliste lahenduste juurde, siis veel üks läbimõtlematus ilmneb veebikaamera paigutuse juures - see on pandud ekraani allaosasse, et võimaldada ilusat äärest-ääreni ekraani. Mõte on küll arusaadav, aga sellisel moel oleks võinud veebikaamera üldse ära jätta - selle tööle pannes näed ainult enda sõrmi ning heal juhul peanupu ülemist osa, mis ekraani ülemisest nurgast näha on. See on aga väike probleem ning võrreldes jahutusega seonduvaga ei vääri pea mainimistki.

Ekraani alaosa ei ole veebikaamera jaoks kõige mõistlikum koht, kuna näha pole sealt peale klaviatuuril olevate sõrmede suurt midagi

Aku poolest on aga XPS 15 võimekas ning peab isegi tõsise kasutamise juures vastu terve tööpäeva (umbes 7-8 tundi), kui aga leebelt võtta ning vaid veebis surfata, võib arvutist välja pigistada lausa kuni 12 tundi akukestvust.

Tavaline mänguarvuti päästab Delli au

Dell ise kasutab G5 kirjeldamiseks oma kodulehel väljendit "keskklassi mänguriarvuti" ning seda samuti 16 GB muutmälu ja i7-8750H protsessorit omav ning GTX 1060 videokaarti kasutav süler ka on. G5 eelis võrreldes XPS 15-ga on aga see, et see ei ürita üle oma varju hüpata.

Kleeps arvutil teatab, et ka virtuaalreaalsuseks ollakse valmis

See ongi täpselt seda, mida ootad - keskmine mängusüler, millega saab normaalsete seadete juures mängida kõiki tänapäevaseid mänge. See ei tähenda, et arvuti oleks halb ning vaadates hinnaklassi ütleksin, et G5 pakub selle raha eest päris head kogemust. Kleeps arvutil teatab lausa, et toetatud on ka Oculuse virtuaalreaalsusprillid, kuid seda väidet me omal käel järgi ei proovinud.

Mis puudutab G5 jahutust, siis tundub nagu XPS-i jahutus olekski lihtsalt G5 arvutile lisaks pandud - õhku puhub tagant, alt, natuke isegi külgedelt.. võimekas jahutussüsteem hoiab arvuti ilusti jahedana ning selles suhtes mingeid probleeme polegi. Tõsi, mõne inimese maitse jaoks on suured ventilatsiooniavad ilmselt maitsetud, kuid eks see probleem ole pea kõigil tänapäevastel mängusüleritel.

G5 taga on ventilatsiooniavad, millest õhu puhumisega ei koonerdata

Muus osas on G5 sarnane kõikide teiste mängurisüleritega - klaviatuuril on punane taustvalgustus, 15,6 tolline ekraan ei ole puutetundlik ning ka värvide ja eraldusvõime poolest on see täiesti tavapärane.

Sisselülitamisnupus olevad sõrmejäljelugerid ja lühikesed toitejuhtmed

Mõlemal arvutil on sõrmejäljeluger integreeritud sisselülitamisnuppu ning see on mõnus ja käepärane lahendus - kuna nagunii kasutad sa seda nuppu arvuti sisse lülitamiseks, on täiesti loogiline, et see just sinna juurde lisatud on. Toimib probleemita ja on hea kasutada, hästi tehtud!

Musta värvi sisselülitamisnupu sees peidab end ka sõrmejäljelugeja

Teine teema on aga laadimiskaablite pikkused ning tundub taas, et mingisugust majasisest testimist arvutitega tehtud ei olegi. Laadimisauk on mõlemal arvutil vasakul pool ning kui juhtub, et pistikupesa asub sinust arvuti kasutamise hetkel paremal pool, tekitab see tõsiselt peavalu, kuna juhe on lihtsalt niivõrd lühike. Isegi kodus ja tööl, kus pistikupesade hulk on võrdlemisi suur, on vaja pidevalt planeerida, kus asuda, kuna vastasel juhul ei pruugi juhe pistikusse ulatuda või on vaja kasutada pikendusjuhtmeid.

Laadijajuhete pikkused ei ole Delli arvutite kõige tugevam külg

Lõppotsus

Kuigi XPS 15 mudelil on palju potentsiaali ning tõesti tohutult kaunis ekraan, hoiaks ma sellest pigem eemale - pidev ülekuumenemine teeb arvuti sisuga kiirelt 1:0 ja siis ei päästa muidu võimekat arvutit ei imeline ekraan ega muidu premium-väljanägemine.

G5 on aga hea keskklassi mänguarvuti, mida selle mõistliku hinna tõttu tasub mängusülerit otsides ühe võimaliku variandina täiesti kaaluda.