Ehkki Lexuse mudelite kvaliteeti võiks kõrvutada kõige kõvemate tegijatega, on see teenimatult jäänud teiste noobelmarkide varju. Kas üks põhjustest võib peituda selles, et Lexuse mudelivalikus ei ole senini olnud seda, mida tänapäeval eriti ihaldatakse – moekat urbanistlikku elustiiliautot ehk väiksemat linnamaasturit? Aga nüüd on see olemas – uus kompaktne krossover Lexus UX.

Piisab vaid põgusast pilgust: UX ei üritagi maasturit teeselda, vaid on julgelt madalam, agressiivsem ja samas rivaalidest kõvasti elegantsem. Tegemist on Jaapani noobelautotootja jaoks ühe kõige suurema tähtsusega turuletulekuga: see on missioon, värvata klubisse uusi, rahulolevaid liikmeid. Neid, kelle jaoks on UX esimene noobelauto, esimene Lexus. Ja kelle teine auto saab samuti olema… Lexus. Tõesti, no pressure!

Lexus pani palli mängu

Linnadžiipide segmendis on Lexus päris kindlasti üks neist, kes palli mängu pani. Ning Lexus on nüüd see, kes selle elegantselt väravasse veeretab. Lexus RX oli 1998. aastal noobelklassi SUVide hulgas esimesi teerajajaid, seejärel jäädi aga pikemaks ajaks mängu jälgima.

Tuginedes RX kindlale müügiedule ja linnamaasturite jätkuvalt kasvavale populaarsusele toodi pisut väiksem NX turule alles 2014. aasta lõpus.

Veelgi kompaktsemaks mineku vajadusele andis alust veendumus, et pargimaasturid ei osutunudki tühiseks lühiajaliseks moetrendiks, vaid tegu on klientide mõttemaailma ja soovide vääramatu evolutsiooniga suunas, mis ei jäta ruumi muudele keretüüpidele.

Niisiis tutvustas Lexus UX ideeautot esmakordselt 2016. aasta Pariisi autonäitusel, tootmisvalmis eksemplari aga 2018. aasta kevadel Genfis. Uut mudelit iseloomustatakse väljendiga "new genre of crossover", mida võiks julgemalt tõlkida kui krossoveri uus tase. Miks ka mitte.

Heal nimel mitu tähendust

Nimi “UX” tuleb sõnadest Urban Crossover, kuigi allakirjutanu jaoks on sel lühendil esmane seos mõistega User Experience ehk kasutajakogemus. Olles kaks päeva sõitnud erinevate UX mudelitega, kinnistus seos kasutajakogemusega veelgi.

UX asub konkurentsiheitlusse kõvade vastastega: mullune Euroopa Aasta auto – Volvo XC40, BMW X1 ja X2, Audi Q2 ja Q3, MB GLA, Jaguar E-Pace, Range Rover Evoque.

Aga kuna eesmärgiks on ühtlasi üle meelitada keskmisest hinnaklassist edasipüüdlikumaid ja “midagi erilist” otsivaid kliente, siis on rivaalide seas nii sõsar Toyota C-HR kui ka väga paljud teised kompaktklassi SUV-d.

Lexus UX edu valemi moodustavad selgelt eristuv disain, Lexuse 4. põlvkonna hübriidajamid, uue GA-C platvormi eelised: madalam raskuskese, jäik kerestruktuur, täpne juhitavus, tasakaalustatud sõiduomadused.

Auto baasvarustuses on rikkalikult turvalisus- ja juhiabilahendusi ning kõike seda kroonib eriline ja kordumatu peensusteni lihvitud takumi koostetöö. Jaapani kultuur on olnud Lexuse DNA-s brändi loomishetkest alates.