Värske USB 4 standard on väljanägemiselt sarnane, kui praegu kasutusel olev USB-C - pistik on jätkuvalt mõlematpidi kasutatav. Samuti on uus standard tagasiulatuvalt ühilduv kuni USB 2.0 kasutavate seadmeteni ning sellega liidetakse praeguseni USB-standardiga konkureerinud Thunderbolt tehnoloogia USB standardisse. Samuti ühildub uus standard Thunderbolt 3 lahendustega, kuid konkreetse seadme ühildamine on lõppude lõpuks siiski seadmetootjate otsus.

Paberil pakub USB 4 andmeedastuskiirust kuni 40 gigabitini sekundis. Selle päriselt kätte saamiseks on vaja aga spetsiaalseid kaableid ning tavakasutaja jaoks jääb andmeedastuskiiruse laeks 20 gigabitti sekundis. Väiksemad seadmed (näiteks nutitelefonid) piirduvad aga tõenäoliselt 10 Gbps suuruse maksimaalse andmeedastuskiirusega. Üldiselt tähendab kolme üpris suure kiiruse (10, 20 ja 30 Gbps) välja hüüdmine aga siiski seda, et andmeedastuskiirused muutuvad pea kõikide seadmete puhul paremaks, mis on tänapäeva üha suurenevate andmehulkade juures ainult hea uudis.

Lisaks sellele pakub USB 4 võimalust ühendada omavahel rohkem seadmeid ning on eriti kasulik just videosisu edastamiseks - kui samaaegselt edastada näiteks faile ning videosisu, jagab USB 4 standardil põhinev süsteem ribalaiuse nii, et seda kasutataks sihtotstarbekalt. Näiteks kui 40 Gbps suuruse failiedastuskiiruse puhul kasutaks video edastamine 12,5 Gbps ribalaiusest ära, jääks ülejäänud 27,5 Gbps failide edastamise tarvis. Samuti võimaldab uus standard näiteks pilti korraga edastada kuni kahte 4K eraldusvõimega kuvarisse.

Lisaks sellele on USB 4 piisavalt võimas, et ühendada arvutite külge võimsamaid väliseid seadmeid, näiteks videokaarte. See on hea uudis nii mänguritele kui ka video- ja fototöötlusega tegelejatele, kuna võimaldab arvutile väliste abimeeste toel särtsu juurde anda. Samuti võimaldab USB 4 seadmeid laadida ning seda maksimaalselt kuni 100 W väljundvõimsusega.

Uue standardi täpsemaid tehnilisi näitajaid tutvustatakse 2019. aasta keskel, kuid seda kasutavaid tooteid ei tasu oodata enne 2020. aastat.