Mõlemal paranemiskorral mängis olulist rolli haigestunule tehtud luuüdisiirdamine, nimelt oli mõlemal tervenenud patsiendil lisaks HI-viirusele ka vähk. Tulevikus aga luuüdi siirdamise meetodit viirusesse nakatanute puhul ei kasutata. Arstid usuvad, et suudavad omandatud teadmised üle kanda teistesse ravimeetoditesse. Ekspertide hinnangul võiks HI-viiruse vastu võidelda kehasse siirdatavad immuunrakud, mis on modifitseeritud võitlema just HIV-ga.

"See (teine paranemine - Forte) annab inimestele lootust, et ravi ei ole ainult kauge unistus. See on täiesti käegakatsutav," ütles Utrechti Ülikooli haigla viroloog Annemarie Wensing. Wensing on IciStem nimelise uurimisrühma juht, mis uurib tüvirakusiirikute rakendusvõimalusi HIV ravis.

Kas paranemiseks peab olema surma äärel?

Aluse tüvirakkude uurimiseks andis nn "Berliini patsient", 2007. aastal terveks tunnistatud Timothy Ray Brown, kes oli esimene inimene, kellel HIV lõplikult välja on ravitud. Leukeemiahaigele Brownile, kellel oli samal ajal ka HIV, tehti pärast ebaõnnestunud kiiritusravi kaks luuüdisiirdamist.

Luuüdidoonoril oli aga eriline mutatsioon CCR5 nimelises valgus, mis sisaldub teatud immuunrakkude kestades. HIV kasutab just seda proteiini rakkudesse pääsemiseks, kuid muteerunud rakkudesse viirus proteiini puudumise tõttu ei pääse.

Browni keha aga ei võtnud luuüdi vastu - mehele anti tugevaid immuunsüsteemi alla suruvaid ravimeid ning ta viidi isegi kunstlikku koomasse - mees oli surma äärel. Lõpuks keha aga kohanes, mees paranes ning arstid ja teadlased olid hämmastunud, kui selgus, et ka HIV on ta kehast kadunud.

Vastused leiti nüüd, värskelt paranenud nn "Londoni patsiendi" loo abil. Ka temal avastati kasvaja - täpsemalt lümfoomi üks erivorm - Hodgkini lümfoom. Sarnaselt Brownile sai ta 2016. aastal doonorluuüdi, samuti doonorilt kellel oli CCR5 valgu mutatsioon. Immuunsüsteemi alla suruvaid ravimeid anti talle vähem ning ka siirdamise suhtes ei olnud keha niivõrd vaenulik. 2017. aasta septembriks oli mees juba terve.

"See muutis olukorda tõsiselt. Siiani arvasid kõik Berliini patsiendi näite tõttu, et HIV-st paranemiseks pead sa olema surma äärel, aga viimane juhtum näitab, et ei pea," ütles Ravindra Gupta, University College Londoni viroloog, kes "Londoni patsiendi" juhtumit värskelt Seattle'is toimunud konverentsil tutvustas.

Paranemise taga ongi CCR5

Pakutaksegi, et asja taga on CCR5 valgu mutatsioon. Wensingi juhitud IciStem on hakanud hoogsalt kaardistama kõiki selle mutatsiooniga inimesi - valdav osa hetkel teada olevatest doonoritest asub Põhja-Euroopas, ühingu andmebaasis on neid praeguseks 22 000.

Hetkel jälgivad IciStemi teadlased veel 38 siirdatud luuüdiga vähipatsienti - 32 neist on CCR5 mutatsiooniga, kuus tükki mitte. Lisaks "Londoni patsiendile" nähakse paranemismärke ka "Düsseldorfi patsiendil", kes on praeguseks olnud juba neli kuud ilma HIV-ravimiteta.

"Londoni patsiendi" verd on praeguseks ulatuslikult uuritud ning ühes testist 24-st leiti küll mõningaid viiruse märke, kuid kõige tundlikum test tunnistas mehe terveks. Antikehade hulk ta veres on jätkuvalt kõrge, kuid kahaneb ajas sarnaselt varasemalt Browni puhul täheldatud trendile.

CCR5 võib välja lülitada, kuid CXCR4 jääb

Arstide hinnangul võibki tulevikus geenmuundamise abil CCR5 valgu eemaldamine immuunrakkudest ja tüvirakkudest olla üks võimalik ravi. Sellised rakud, millele viirus ligi ei saaks, oleks võimelised selle vastu võitlema ning aja jooksul viiruse kehast hävitama.

Selle kallal töötavad juba mitmed ettevõtted ning teadlasterühmad üle maailma, kuid oluline on siinkohal täpsus. "Täpsus peab olema mitmel tasandil. Samuti on rõhutatud, et peab olema mingisugune "väljalülitamisnupp" - juhuks kui peaks midagi ootamatut juhtuma," ütleb Bill ja Melinda Gatesi fondi tervisenõunik doktor Mike McCune. Tema sõnul võib ajapikku valmis saada selline viirus, mis võtab kehas sihikule kõik CCR5-retseptorid ning kustutab need ära.

CCR5 valkude tootmist üritas "kinni keerata" ka maailma esimesed geenmuundatud inimesed ilmale toonud Hiina teadlane He Jiankui, kuid ta sattus ülemaailmse hukkamõistu alla just seetõttu, et ta ei keskendunud võimalikele riskidele ning tegi oma eksperimente salaja ning kiirustades.

Geenmuundamise abil CCR5 tootmise "välja lülitamine" aga ei välistaks, et patsient ei võiks haigestuda teise HIV-vormi, mis kasutab rakkudesse pääsemiseks teist valku, mis kannab CXCR4 nime. Arstide sõnul on sellesse vormi haigestunud umbes pool maailma HIV-haigetest, ravi selle vastu aga veel leitud ei ole - isegi HIV-st täielikult paranenud Brown võtab iga päev tableti, mis teda CXCR4 kasutava vormi eest kaitseb.