University College Londoni teadlased uurisid IUCN-i punase raamatusse kuuluvate liikide andmeid ja leidsid, et alates 1500. aastast on võõrliigid olnud ainusüüdistatavad lausa 126 liigi välja suremises. Tegemist on 13 protsendiga kõigist teadlaste uuritud väljasuremisjuhtudest, vahendab Phys.org.

See aga ei tähenda, et ka teistel juhtudel invasiivsete võõrliikide käsi mängus ei oleks - kui eelmisel näite puhul oli tegemist ainuüksi võõrliikide tõttu hukkunud liikidega, siis osaliselt on võõrliigid süüdi lausa pea kolmandiku liikide hävimises - uuritud 953 välja surnud liigi puhul oli vähemalt osaliselt võõrliikide käsi mängus 300 juhul.

Kõige hullemad liikide välja suretajad on uurimuse kohaselt imetajad, näiteks metskassid ja rebased. Suuresti on selliste invasiivsete liikide teise keskkonda liigutamises süüdi inimesed - loomad jõuavad uude keskkonda nii inimeste teadliku tegevuse tagajärjel kuid ka globaalse haardega transpordisüsteemi tõttu.

"Mõned inimesed on väitnud, et võõrliigid ei mõjuta võrreldes kohalike liikidega kuidagi rohkem liikide väljasuremist, meie töö aga näitab, et võõrliigid on palju olulisem probleem, kui siiani arvatud," ütles uurimisrühma juhtinud Tim Blackburn. Tema sõnul on võõrliigi uude keskkonda sattumine täiesti piisav põhjus, et tekitada liikide välja suremist, samal ajal aga pole midagi sellist täheldatud ühegi kohaliku liigi puhul.

Teadlaste sõnul on võõrliikide näol tegemist kõige mõjukama väljasuremist tekitava teguriga - see on isegi eespool näiteks intensiivsest põllumajandusest ja loodusvarade kasutamisest. Uuringu koostajate hinnangul näitavad tulemused, et invasiivsete liikide takistamiseks on vaja rohkem vaeva näha ning kaalumise alla peaks tulema isegi meetmed invasiivsete liikide välja tõrjumiseks.