Xiaomi esimene esindus Euroopas loodi alles 2017. aastal Hispaaniasse, kuid praeguseks on nende arv lähenemas juba 50-le. "See (esinduste avamine - Forte) on meie jaoks üks oluline eesmärk," ütles Xiaomi asepresident Wang Xiang CNBC-le.

Xiaomi ei ole ainus Hiina tootja, kes Euroopa turul potentsiaali näeb - samamoodi on siia trügimas ka maailma suuruselt neljas telefonitootja Oppo. Eelmisel kuul andis ettevõte teada, et hakkab äri ajama kolmes uues Euroopa riigis, muuhulgas näiteks ka Ühendkuningriigis.

Analüütikute sõnul sunnib hiinlaseid Euroopa suunal äri ajama Huawei ja ZTE konflikt Ameerika Ühendriikide võimudega, kelle hinnangul tegelevad Hiina ettevõtted spioneerimisega. Seetõttu on ameeriklaste huvi Hiina telefonide suhtes vaibunud ning järgmine loogiline turg, kuhu suunduda ongi Euroopa. "Hiina firmade ning USA valitsuse vaheline poliitiline olukord on Euroopa tarbijatele kasulik," ütles analüütikafirma Canalys analüütik Ben Stanton.

Euroopa turul on ka vähem piiranguid, mis tähendab, et hiinlaste jaoks on äri ajamine siin lihtsam. "USA turg on küll atraktiivne, kuid teistest turgudest väga palju erinev. Seal oleneb palju sideteenuse pakkujast ning nende nõudmisel on vaja ellu viia palju erilahendusi," ütles Wang.

Canalysi hinnangul tõusis Xiaomi Euroopasse suunduvate tellimuste hulk eelmise aasta neljandas kvartalis varasema aastaga võrreldes 62 protsenti ning samamoodi tõusid Huawei müüginumbrid 56 protsendi võrra. Apple'i ja Samsungi tellimuste numbrid olid aga languses.

Xiaomi aktsia läks eelmisel aastal Hong Kongi börsil avalikule pakkumisele, kuid sellest hetkest on aktsia hind pea poole võrra langenud. Investoreid hirmutab aktsia ostmisest eemale Hiina majanduse jahtumine ning üha enam vähenevad nutitelefonide müüginumbrid. Wangi sõnul teda firma osakute hind ei huvita ja tema eesmärk on tarbijatele pakkuda innovatiivseid seadmeid.

Hiina tootjate kasuks räägib klassikaliste telefonitootjatega võrreldes just nende seadmete hea hinna ja jõudluse suhe. Viimastel aastatel on lipulaevtelefonide hind ületanud 1000 euro piiri ning seetõttu ongi üha enam inimesi vaatamas mõistlikuma hinnaga nutiseadmete poole.