"Tegemist on paroolide välja petmise katsega ning SEB palub taolise e-kirja saanud inimestel seda ignoreerida ja linki kindlasti mitte avada. Tähelepanu tuleks pöörata sellele, et avatav link viib inimese lehele, mille aadressiribal ei ole seb.ee domeen, vaid midagi muud," ütles SEB esindaja Julia Piilmann. Tema sõnul palutakse lingile vajutanud inimesel kasutada sisse logimiseks Smart-ID rakendust.

Hetkel liikvel olev andmepüügikiri

Tavaliselt toimubki andmepüük e-kirja vahendusel - inimesele saadetakse meil, mis tundub pärinevat usaldusväärsest allikast ning sisaldab linki. Pahaaimamatu inimene vajutab meilis olevale lingile ning sisestab täiesti tavalisse andmekasti enda sisselogimisandmed, parooli või isegi krediitkaardiandmed, mille kurjategijad seeläbi endale saavad.

Teine üldlevinud andmepüügimeetod puudutab kirju, milles inimestelt lihtsalt otse nende isiklikke andmeid päritakse - tavaliselt on kirjas põhjendus, et kuskilt kaugelt pärit sugulane on jagamas oma tohutut pärandust või ollakse saadud hiiglaslik lotovõit, kuigi loteriid kunagi ostetud ei ole.

Paar soovitust, kuidas end andmepüügikatsete eest kaitsta:

  • Jälgi, et meilis olev link ning meili (näiliselt) saatnud ettevõtte lingid oleks kooskõlas - kui meili on saatnud näiteks Facebook, peaks ka link viima Facebooki keskkonda, kui meili saatjaks on sideettevõte, peaks link viima sideettevõtja domeenile jne
  • Jälgi meili saatja e-postiaadressi - ka seal peaks olema selgelt nähtav domeeni nimi, kust e-kiri saadetud on. Seejuures tasub olla tähelepanelik - tihti maskeeritakse e-postiaadresse nii, et neid on reaalsusest keeruline eristada, näiteks kasutatakse tähtedele sarnaseid numbreid või manipuleeritakse domeenilõppudega (näiteks .com asemel on .eu jne).
  • Ole kõikide meilikasti saabuvate kirjade suhtes skeptiline - ära vajuta suvalistele linkidele, ära ava pilte ega manuses olevaid faile. Kui oled omale e-postile teavitused või sõnumid tellinud, siis tõenäoliselt tead ka, miks sa neid saad. Kui sa ei ole neid tellinud ning tunned end digivaldkonnas ebakindlalt, ei tasu neid ka avada.