„On tähtis, et me saame tagasi Kuule nii kiiresti kui võimalik,” ütles Bridenstine kohtumisel NASA Washingtoni peakorteris, lisades, et loodab astronaudid Kuule viia 2028. aastaks, vahendab Phys.org.

„Seekord, kui me Kuule läheme, kavatseme me päriselt jääda. Me ei kavatse jätta lippe ja jalajälgi ja tulla siis koju ega minna järgmised 50 aastat tagasi,” ütles Bridenstine. „Me teeme seda hoopis teistmoodi kui kõik teised riigid maailmas. See, mida me teeme, on, et me teeme seda kestvalt, nii et võib inimestega regulaarselt edasi-tagasi käia.”

Viimane Kuul kõndinud inimene oli ametlikel andmetel Eugene Cernan 1972. aasta detsembris Apollo 17 missioonil.

Enne inimeste taas Kuule viimist kavatseb NASA sinna 2024. aastaks maandada mehitamata aparaadi ning ootab juba erasektori pakkumisi selle ehitamiseks.

Pakkumiste tähtaeg on 25. märts ja esmane valik peaks toimuma mais.

„Meie jaoks, kui me saaksime soovida, tahaksin mina lennata sel kalendriaastal. Me tahame minna kiiresti,” ütles NASA missioonide direktoraadi abiadministraator Thomas Zurbuchen.

NASA kiirendatud plaanid tulenevad USA presidendi Donald Trumpi detsembris allkirjastatud kosmosepoliitika direktiivist, mis näeb ette naasmist Kuule enne mehitatud missiooni Marsile, mis võiks toimuda 2030. aastatel.

NASA plaanib 2026. aastaks ehitada Kuu orbiidile väikese kosmosejaama nimega Gateway. See hakkab olema vahepeatuste koht teel Kuu pinnale, aga ei hakka olema pidevalt mehitatud nagu Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS), mis on praegu Maa orbiidil.

NASA tahab ka teiste riikide osalemist, kes võivad pakkuda vajalikku koostööd, näiteks mooduleid Kuu-jaama jaoks ja aparaate Kuu pinnale maandumiseks.

NASA kavatseb enne mehitatud missiooni saata 2020. aastal või isegi juba sel aastal Kuule ka teadusinstrumente ja muid tehnoloogilisi vahendeid.

Tahetakse ka kiireid pakkumisi selliste instrumentide tootmiseks.