Agentuuride andmetel on viimasest üheksateistkümnest kõige kuumemast aastast lausa 18 meid kimbutanud alates 2001. aastast. Kõige kuumem aasta oli 2016, millele järgnesid 2017 ja 2015. 2018 oli 1880ndatel aastatel alanud mõõtmisperioodi algusest neljas kõige kuumem aasta.

"2018 on järjekordne ülikuum aasta, mis kinnistab globaalse soojenemise trendi," ütles NASA Goddardi kosmoseuuringute keskuse juht Gavin Schmidt. Tema sõnul on soojenemine suuresti tingitud süsihappegaasist ning kasvuhoonegaasidest, mis on tekkinud inimtegevuse tagajärjel.

NASA hinnangul on võrreldes 1951-1980 perioodi keskmisega õhutemperatuur tõusnud 0,83 kraadi, NOAA sõnul on 20. sajandi keskmisega võrreldes Maal temperatuur 0,79 kraadi kõrgem. Schmidt ütles, et soojenemise mõjusid on ka juba üleujutuste, kuumalainete ning üha suurenevate sademehulkade näol tunda.

Kõige enam mõjutab kliima soojenemine Arktikat, NASA sõnul jätkus ka sel aastal liustikujää sulamine, mis omakorda tõstis ka veetaset, kuid ka mujal oli kliima soojenemise mõjusid näha - Austraalias ja Euroopas möllasid kuumalained, USA-d tabasid mitmed orkaanid, samuti sadas seal uskumatult palju - Ameerika Ühendriikides oli sademete poolest tegemist rekordilise aastaga.

NASA avaldab oma raporti tavaliselt jaanuarikuu keskel, sel korral kanti see aga üle kaheksa aasta koos NOAA esindajatega taas ette USA esindajatekojas. Raporti viibimist mõjutas USA valitsussektori tööseisak.