Teadlased alustasid oma eksperimente pommitades veeauru konkreetsele lainepikkusele seadistatud laserkiirega. Nad avastasid, et helikiirusel liikuvat laserit on võimalik kasutada helide loomiseks, mida on võimalik kuulda vaid laserist teatud kaugusel. See võimaldabki helide täpset kohale toimetamist.

"Süsteem toimib isegi väga kuivades tingimustes, kuna õhus on alati niiskust, eriti inimeste vahetus läheduses," selgitas Engadgetile Charles M. Wynn, töörühma juht. Tema sõnul on laserid inimestele ohutud ning mingisugust terviseohtu ei kujuta.

Praeguseks on välja töötatud kaks erinevat tööpõhimõtet, millest üks võimaldab heli edastada täpsemalt, teine aga valjemalt. "Mõlemal tehnikal on omad eelised ja puudused," ütles uurimisrühma liige Ryan M. Sullenberger.

Hetkel suudetakse laserkiire abil heli edastada kuni 2,5 meetri kaugusele, kuid nüüd hakatakse tegelema sellega, et skaleerida lahendus kasutamiseks ka kaugema distantsi tagant. "Me loodame, et suudame selle tulevikus vormida kasutatavaks tehnoloogiaks," ütles Sullenberger.

Teadlaste lahendus võiks tulevikus leida rakendust näiteks militaarvaldkonnas ning salateenistuste töös, kuid ka tsiviilotstarbeks mõeldud sidesüsteemide arendamiseks.