Möödunud aasta lõpp tõi Eestisse tragi minimaasturi Suzuki Jimny neljanda põlvkonna. Nimi on vana, aga auto on täiesti uus ning eelkäijast võrratult parem.

Senisest Jimnyst säilis ainult põhifunktsioon – olla parim pisike maastur – muus osas on uus põlvkond ilusam, parem, ökonoomsem, praktilisem ja ka ronib paremini.

Kutsusin kaasa loodusfotograafi Val Rajasaare ja tema eelmise põlvkonna Jimny. Läksime kohtadesse, kus isegi jala käimine vajab pingutust.

Välimus püüab pilke

Uue Suzuki Jimny disain meenutab hoopis rohkem vaarisa Suzuki Samuraid. Nunnu – see sõna näikse olevat loodud just täpselt Jimny iseloomustamiseks. “Nunnu” ütlevad leherohelise auto kohta nii möödakäijad kui ka roolis istuv juht.

Suzuki Jimny vaatamisest lihtsalt ei väsi – ümargused tuled, milles üllatusena teeb valgust leed-tehnoloogia ja erkroheline värv on ainult paar tähelepanu tõmbavat nüanssi.

Tänavatel pöörduvad pead ning inimesed tulevad imelooma uudistama – kas tegemist on hästi restaureeritud uunikuga, küsis üks vanem mees… ja see on tegelikult ülim kompliment. Kõik uus on taasleitud vana.

Mudeliuuendus on Jimny tagasi kandilisemaks vorminud. Keset üheülbalist muljat disaini on see silmale pai, ka on see seebiliistakakujulisest keretüübist praktilisem – nurgad on selged, igast asendist hoomatavad. Auto väikesed mõõtmed koosmõjus kandilise kerega teevad võimalikuks uskumatutes kohtades manööverdamise.

Annus legendaarset Jeepi, Samuraid ning nostalgiat tekitavat klassikalist kandilisust on igati toimiv retsept. Tuuletakistus maanteel on suurem? Pole tähtis! Kütusekulu on suurem? Ei ole, väike on!

Strateegilised mõõtmed

Suzuki Jimny trump on kompaktsus. Kõigest 3.6 meetrit pikkust ning 1,6 meetrit laiust ja 2,25 m teljevahe koos 21 cm kliirensiga tähendavad, et pisike auto ronib 37-kraadise nurgaga tõusule ja lahkub 49-kraadise nurgaga tõusult maapuuteta.

Kellele numbrid midagi ei ütle, siis praktikas ronib Jimny üles sellisest kraavipervest, kust jala üles minnes peab jalalabasid natukene küljele keerama.

21 cm kliirens ei tundu üleliia suur, aga tähele tuleb panna, et see on madalaim punkt ehk diferentsiaali korpus, kust seda mõõdetud on.

Kereni või muude detailideni on sealt veel palju ruumi ning heas vormis täiskasvanud inimene saab auto alt läbi roomata ka laugel maal. Jimnyga saab muretult alla sõita umbes 30 cm kõrgelt trepiastmelt.

Kõige suurem lõiv tuleb kogu selle kandilise võimekuse eest maksta sõitjateruumis. Pisikesse keresse lihtsalt ei suru korraga nelja inimest ja nende asju.

Jimny tagaistmete kokkuklappimine on küll vaevatu ja kiire protsess, aga kui reisijate mahutamiseks seljatoed üles tõsta, ei mahu istme taha isegi toidukott.

Ja tagumisel istmel täiskasvanud inimene end hästi ei tunne. See on mõeldud lühikeste otste jaoks. Aga keda see ruuminappus tegelikult häirib? Lastega pikale reisile sõitmiseks seda autot ometigi ei osta ju!

Kui istmete seljatoed alla klappida, tekib kabiini tagaossa arvestatava suurusega pagasiruum, kuhu paigutada jahi või matkavarustus, või ka koer.

VDA-meetodil mõõdetuna on kokku klapitud tagaistmetega Jimnys 377 liitri jagu ruumi, suurim maht on 830 liitrit. Meelde tuleb jätta, et kahe inimese ja nende asjade jaoks on ruumi autos enam kui küll!