Andsite pressiteate vahendusel teada, et robotid muudavad sõjapidamise viise lähima 10 aasta jooksul. Millal näeme me maailma esimest robotarmeed?

Mehitamata õhusõidukid, mis domineerivad täna lahinguruumis, on sõjapidamist juba oluliselt muutnud. Ukrainas toimuv on selles osas vahetu näide. Milline on mehitamata maismaasõidukite roll tänapäevalahingus, seda alles praegu erinevad riigid (nii meie liitlased kui potentsiaalsed vastased) sõnastavad.

Milrem Roboticsi eesmärk on vähendada ohtu sõdurite elule lahinguväljal. Eesmärk ei ole inimest täielikult asendada, vaid toetada sõdurit lahinguväljal nagu pakirobot toetab saadetiste kohale toimetamist tsiviilmaailmas.

Kuigi Milrem Robotics arendab oma mehitatama sõidukitele välja autonoomseid funktsioone, mis lubavad sõidukil teatud ülesandeid iseseisvalt täita, on kindlasti vaja kedagi, kes relvastatud süsteemi puhul päästikule vajutaks. Oluline on, et seda tehtaks ohutus kauguses.

Kas olete juba ise konkreetselt kellegagi läbirääkimisi robotite müümiseks/testimiseks pidanud?

Kuna täna on mu esimene päev ettevõttes, siis pole selleni veel jõudnud, ent meeskond, mida juhtima hakkan, on mitmeid müügipakkumusi ja -kõnelusi teinud. Samuti on mitmed müügilepingud sõlmitud ja uued sõlmimisel.

Mis on THeMISe (Milremi robotplatvorm - Forte) eelised võrreldes tavasõduriga?

THeMISe peamine eelis on see, et ta ei väsi ning võib oma ülesandeid täita ka 24/7. THeMIS ei väsi pika rännaku jooksul, ei vaja und ega taastumisaega. Tema soojussignaali saab varjata rünnakute efektiivsemaks läbiviimiseks. THeMIS saab kanda ka mitmesuguseid relvasüsteeme, millega sõdureid vajadusel toetada.

Robotit saab saata täitma ülesandeid, mis inimelu jaoks on liiga ohtlikud. Eesmärk on jätta sõdur ohutusse kaugusesse või kanda sõduri varustust, et too saaks keskenduda oma missioonile. THeMISt saab varustada ka väga mitmesuguste sensoritega, mis annavad ümbritsevast tunduvalt täpsema ülevaate, kui seda inimene suudaks.

Kas Eestil on 10 aasta pärast robotarmee?

Kindlasti mitte. Inimese vastutus ei vähene, vaid hoopis suureneb.

Kas robotite pealetuleku valguses on ajateenistus tulevikus mõttetu? Mis konkreetses ajaraamis võiks robotarmee ajateenijaid asendada?

Robotid üksinda lahinguid ei võida. Väga heal tasemel väljaõpe ajateenistuses on üha enam vajalik, seda enam, et uus tehnoloogia ei ole tänastele noortele võõras. Kui noored on üles kasvanud moodsa tehnoloogia keskkonnas, peab sõjavägi ajaga sammu pidama.