Nimelt on austrid suurepärased veepuhastajad ning üks auster suudab päevas läbi filtreerida pea 200 liitrit vett. Peale selle aitavad austrirahud kaitsta piirkonda tormide eest ning pakuvad elupaika teistele mereolenditele.

Praeguseks on grupp suutnud merre asustada juba 30 miljonit austrit, kuid kunagi oli New Yorgi vetes austreid kordi rohkem. "Ilma austrirahudeta on kogu rannikuala märkimisväärselt muutunud," ütles CNN-ile Pete Malinowski, MTÜ tegevjuht.

Malinowski ja ta kaaslased väidavad, et austrid avaldavad keskkonnale juba märkimisväärset mõju: lisaks MTÜ poolt vette lastud austritele on vetes üle pika aja taas märgatud ka metsikuid austreid, mis aitavad vette juba asustatud austrite arvukust ekspontentsiaalselt veelgi suurendada.

Kuidas protsess välja näeb?

Mittetulundusühing teeb tihedalt koostööd kohalike restoranidega, kes annavad neile kasutamiseks austrite kodasid. Need jäetakse aastaks orgaanikast puhastuma ning seejärel kinnitatakse samadesse kodadesse austrifarmides kasvatatud austrid. Nii tekitatakse strateegiliselt valitud kohtadesse kunstlikud austrirahud. Kokku on senini niiviisi loodud 12 austrirahu.

Enamasti tegelevad austrite kasvatamise ning haldamisega kooliõpilased: MTÜ töötab koostöös 75 kohaliku kooliga. Muuhulgas õpivad noored projekti raames ka vee kvaliteeti mõõtma ning austrite arengut jälgima.

Kunagisest hiilgusest on vähe alles

Omal ajal laiusid austrid New Yorgi vetes 800 km2 suurusel alal. Kuna molluskid puhastasid vett, võis tihti linna lähedal näha ka delfiine, hülgeid ning teisi mereolendeid, kellele puhas vesi meelepärane oli. Need ajad on aga möödas.

"Umbes saja aastaga suudeti austrivarud ära hävitada. Kõik need austrid söödi ära, osa neist sõid ära kohalikud tarbijad, kuid suur osa nendest saadeti ka üle maailma laiali," selgitas Malinowski. Austrid muutusid New Yorkis ülipopulaarseks 19. sajandil ning siis müüdi imemaitsvaid molluskeid pea igal tänavanurgal.

Austritele mõjus halvasti ka kohaliku vee kvaliteet, mis oli 1900ndateks aastateks nii halb, et sadamapiirkonna vesi oli pea täiesti elutu. Alles 1972. aastal heaks kiidetud määrus keelas sadamapiirkonda reovee ja heitvee laskmise. Sellest ajast on veekvaliteet pidevalt tõusnud ning tänaseks on vesi juba piisavalt puhas, et molluskid seal jälle elada saaks.

Kaitsesid ka tormide eest

Austrirahud kaitsesid New Yorki ka tormide eest. Ekspertide sõnul oleks austrirahude olemasolu näiteks aidanud leevendada 2012. aasta orkaan Sandy kahjustusi. Ilmselt ei ole selles suhtes aga lähiajal paranemist oodata. "Toonased austrirahud olid välja kujunenud sadade aastate vältel," ütles Malinowski. Paarikümne aastaga sama suuri austrirahusid kasvatada ei ole võimalik.

Selle asemel töötab Billion Oyster Project koostöös teise MTÜ-ga, rajades kunstlikke rahusid, millele siis austrid veelgi võimsamad rahud rajada saavad. Living Breakwatersi nime kandva projekti raames hakatakse kunstrahusid rajama juba sel aastal.