Esimene müüt - kameeleon muudab värvi enda varjamiseks. See on vale.

On tõsi, et kameeleon võib muuta nahavärvuse rohelisest mustaks, punaseks, siniseks, lillaks või täpiliseks. Aga see pisike loom ei valda seda uskumatut trikki enda peitmiseks, vaid vastupidi.

Kameeleon on nagu paljud teisedki sisalikud oma looduslikus keskkonnas niigi hästi varjatud, kuni ta säilitab oma rohelise värvuse. Värvi muutes muutub ta väga hästi nähtavaks – ja see ongi värvivahetuse mõte.

Kameeleonid kasutavad kirevaid värvimänge peamiselt suhtluseks liigikaaslastega. Nõnda võivad isased erepunase värvusega peletada rivaale ning tiined emased anda himuratele isastele teada, et nood raiskavad aega.

Loom vahetab tihti värvust siis, kui teda ärritatakse, näiteks siis, kui mõni isakameeleon näeb teist, konkurendist isast. Hormoonide ja virgatsainete mõjul muudavad mikroskoopilised kristallid sisaliku naharakkudes oma struktuuri, nii et need peegeldavad valgust teisel viisil ja kameeleoni värvus muutub.

Mõnikord kasutavad kameeleonid värvivahetust ka oma kehatemperatuuri reguleerimiseks. Kui loomadel on külm, muudavad nad naha tumedamaks, et suurendada päikesekiirguse neeldumist.

Loe müütide kohta lähemalt jaanuari Imelisest Teadusest!