"Meil on vaid üks Mars 2020 kulgur, seega peame me selle ideaalsesse korda saama," selgitas Space.com-ile John Campanella, kes on NASA kosmosemasinaid värvinud juba üle 20 aasta.

Eelmise aasta augustikuus alustati kulguri värvimistöödega - esmalt teibiti ära kõik need osad, mida värviga katta ei tohi: sensorite kinnituskohad ja kohad, kus värv võib elektriühendusi segama hakata. Samas ei ole tegemist mingisuguse eriteibiga. "Tõenäoliselt saab meie kasutatud teipi igast tööriistapoest," naljatles Ryan van Schilifgaarde, teipimisprotsessiga seotud insener. Tema sõnul tuleb erinevus sisse teibi lõikamisprotsessis: NASA kulguri tarvis lõigatakse erilist täpsust vajavad teibiosad valmis arvuti abiga, ehk eriti täpselt.

Järgmine samm on kulguri liivapaberiga üle käimine. See tagab parema värvikattuvuse. Samas viib see ka järgmise sammuni - lihvimise tagajärjel tekkiv metallipuru on vaja ülihoolsalt tolmuimejaga ära imeda. Siinkohal hakkab ka aeg end peale suruma - NASA standard näeb ette, et kogu protsess lihvimisest kuni värvimise lõpetamiseni võib võtta maksimaalselt kuus tundi, et vältida roostetamist.

Peale puhastust liigubki masin värvimisse. Kui siiani on kõik olnud võrdlemisi tavapärane, siis värvid on kindlasti tavapärasest kaugel. "Meie värv peab ilusti jääma alumiiniumpindadele, peale selle peab see taluma kõiksugu vibratsioone, UV-kiirgust ja Marsi külma," selgitasid NASA ametnikud Space.com-ile. Samuti on oluline, et värvidest ei tekiks gaasimolekule, mis võiksid mõõteseadmeid segadusse ajada.

Mars 2020 kulguri puhul läks esimese värvikihi peale kandmiseks 10 minutit. Kokku kanti kulgurile kolm kihti valget värvi. Valge värv on valitud spetsiaalselt just seetõttu, et see peegeldab kõige rohkem päikesevalgust. Alates lihvimise algusest oli värvimise lõpuks kulunud juba viis tundi lubatud kuuest. Peale värvimist läheb aga kulgur veel vaakumahju, et värv kivistuks. Viimase tunnikese veedabki kulgur 110 kraadises ahjus, kus välja "küpsetatakse" ka kemikaalid ning veemolekulid, mis võiksid Marsil gaasimolekulideks muutuda ja seeläbi mõõtmistulemusi mõjutada.

Pärast ahjus käimist mähiti kulgur antistaatilisse kilesse ning kahe nädala jooksul kontrollisid spetsialistid kogu värvikihi üle ning tegid vajadusel pisiparandusi. Nüüd ootab kere, kuni ülejäänud kulguri osad valmivad ning need seejärel kerele monteeritakse.