„Salvestusel on kindlasti ritsikas, mis kuulub samasse gruppi,” ütles Lincolni ülikooli tunnetusbioloogia professor Fernando Montealegre-Zapata. „Selle Kariibi liigi kutse on umbes seitse kilohertsi ja seda antakse ebatavaliselt suurel kiirusel, mis tekitab inimestele pideva terava sirina tunde.”

Lõuna-Ameerikas üles kasvanud Montealegre-Zapata meenutas, et kogus sarnastest liikidest ritsikaid lapsena ja hoidis neid vangistuses oma toas. Üks neist äratas ta öösel oma läbilõikava terava heliga.

Heliallika tuvastamine ei tähenda, ei mingit rünnakut ei ole toimunud, aga see tekitab kahtlusi selles, et diplomaatide terviseprobleemid tekitas see konkreetne heli.

Pennsylvania ülikooli arstid kontrollisid ligi kaht tosinat saatkonna töötajat. Eelmise aasta märtsis jõuti järeldusele, et diplomaatidel olid põrutuselaadsed vigastused. Teised meditsiinieksperdid on aga need järeldused vaidlustanud, väites, et arstid tõlgendasid uuringute tulemusi valesti.

Mitte kõik diplomaadid ei teatanud ebatavalistest helidest, kui haigestusid, ja helide kirjeldused varieerusid isikuti.

Montealegre-Zapata ja Alexander Stubbs California ülikoolist otsisid teaduslikust andmebaasist putukate hääli, mis Kuuba salvestusega kokku sobiksid. Nad leidsid, et kõnealuse ritsika kutse on märkimisväärselt sarnane. Siiski pole kokkusobivus täiuslik. Seda võib aga seletada sellega, et tavaliselt salvestatakse putukate hääli välistingimustes, Kuuba salvestus oli aga tehtud siseruumides, mis lisab kaja seintelt, põrandalt ja laest.