Autode müügi- ja rendifirma Avilon korraldas Venemaal rahvaküsitluse, et välja selgitada see “kõige-kõigem” auto, millega Ded Moroz võiks pühade ajal ukse ette sõita.

Ameerika Ühendriikides on sarnaseid välkuuringuid teinud mitmed liisingfirmad ning Santale on parimat autot otsinud ka autoajakirjad.

Hiinas, kus Shen Dan Lao Ren (Santa Claus) järjest populaarsust kogub, on sellist uurimust päris lihtne teha, sest vana peab järgima reegleid nagu iga teine kodanik ja kasutama liikumiseks kas kondiaurul töötavat saani või keskkonnasäästlikumat hübriid – või elektriajamiga autot.

Eestis on asi veidi keerulisem: Jõuluvanade ametiühing valis 2014. aastal Jõuluvana autoks Nissan Pulsari, ent sealt edasi on läinud lappama, vanad sõidavad heal meelel kõige kättejuhtuvaga, peaasi, et see kiiresti edasi astub, sest aega pole raisata! Osa vanasid on üldse arvutisse kolinud!

Nagu selgub, on inimesed üle ilma üsna üksmeelsed osas, mis Jõuluvana sõiduvahendeid puudutab – need peavad olema nooblid, peaasjalikult kas eri- või siis maasturikujulised.

Ja on üks mark, mis kõigis küsitlustes vähemalt esikümnesse, enamasti aga esiviisikusse tõuseb. Aga kõigest järjekorras.

Venemaa klantsiv viisik

Aviloni rahvaküsitlusel reastasid venelased autod, millega Jõuluvana neile ukse ette sõita võiks. Tõsi, edasi tuleb taadil minna jalgsi või taksoga, sest sõiduvahend tuleks jätta vastaja õuele – sama autot soovitakse ka iseenesele kingiks.

1. Mercedes-Benz GLE – 18,6%
2. Aston Martin DB11 Volante – 15,8%
3. Audi RS6 Avant – 10,5%
4. Cadillac Escalade – 5%
5. Range Rover Velar – 5%

Esiviisiku kõrval soovisid Venemaa elanikud talve võlumeest näha sõitmas ka Volvo XC60, BMW X5, Maserati Levante, Chevrolet Tahoe ja Hyundai Santa Fe-ga.

Praktilise meelega ameeriklased

Ameeriklased valisid välja viis tänavust uudismudelit või erimudelit, millega Santa kinke laiali vedada võiks. Ühtlasi oleksid need autod, millega head lapsed ise meelsasti ringi sõidaksid.

1. Ford EcoSport
Kompaktne linnamaastur, mis saab edukalt sõidetud ka seal, kus asfalt lõpeb. Mugav, ruumikas, ja piisavalt sportlik, leiavad vastajad. Aga mis peamine, autol on 352-liitrine pakiruum, mida saab laiendada kuni 1152-liitrini. Kõik kingipakid mahuvad ära!

2. Isuzu D-Max V-Cross
See on erakordselt praktiline sõiduvahend – Santa Claus saab istuda soojas ja mugavas kabiinis, kingitused aga sõidavad kastis kaasa. Kabiinis on 5 istekohta, saab kaasa võtta ka paar abilist. Auto on väga hea hinna-kvaliteedi suhtega ning teeb paljudele USA “kastikatele” oma headuses pika puuga ära.

3. Volvo V90 Cross Country
See on tõeline Jõuluvana auto! Saab hakkama Põhjala karmides tingimustes, on kui loodud lumele. Noobel ja ülimugav ning võimas, olgu siis 2-liitrise diiselmootoriga või T8 kaksikajamiga. 560 liitrit pakiruumimahtu, mida saab laiendada 1526-liitrini teeb sellest i-me-li-se saani!

4. Land Rover Discovery
Seitse kohta, maastikusuutlikkus, palju moodsaid abisid – mida võiks taat ühelt saanilt veel tahta? Kolmeliitrine V6 podiseb mõnusalt kapoti all, ja veab mängeldes kaasa kõik kingid, mida võib sellesse autosse laduda lõputult – 1137-liitrisest standardpakiruumist saab lihtsa vaevaga koguni 2406-liitrine üüratu ladu!

5. Jeep Grand Cherokee SRT
Ameeriklaste uhkus, Jeep. Tõsi, nüüd küll itaallaste omanduses. Aga siiski. Jõuluvana võiks ju ringi uhada mõne omamaise autoga. SRT sööstab sajani 4 sekundiga ning selle kapoti all on 6,4l V8, mil võimsust kuni 469 hj ja pöördemoment 650 Nm. 782-liitrisest pakiruumist saab hõlpsasti võluda 1554-se.