"Tänavu kevadel oli Elisa poolt avatud Eesti esimene 5G testvõrk ning suvel ka Eesti esimene 5G pilootvõrk Rotermannis, kus toimus ka 5G kõne Eesti ja Soome vahel. Seega ei saa nõustuda artiklis esitatud väitega nagu oleks Telia poolt avatud Eesti esimene 5G võrk," ütles Elisa meediasuhete spetsialist Taavi Teder.

Teder viitab, et Elisal oli esimene võrk üleval selle aasta juunis - sealtkaudu tegi 5G kõne majandus- ja taristuminister Kadri Simson. "Kuni oktoobrini oli Elisa 5G võrk püsti Rotermanni kvartalis ja testimise eesmärgil paigutasime Rotermanni seadmed hiljem kolme kohta Tallinnas, kus on need ka praegu aktiivsed. Elisa 5G testvõrk on hetkel Solarises, Stockmannis ja Elisa Eesti kontoris aadressil Sõpruse pst 145," ütles Teder.

Telia meediasuhete juhi Raigo Neudorfi sõnul viis Telia 5G teste läbi juba 2017 aasta sügisel, kui Tallinki reisilaevale loodi 5G toel wifi-ühendus, samuti näidati 2017. aasta lõpus Tallinnas toimunud Digital Summitil üle 5G tehnoloogia distantsilt juhitavat koppa.

Esimese püsiva 5G pilootvõrgu avas Telia aga eile. "Meil on kahe tugijaamaga 5G leviala TalTechis püsti ning see jääb püsti," ütles Neudorf. Tema sõnul ei olnud Telia teadlik, et Elisa jaamad siiani üleval on. Tederi sõnul oli see aga avalik info ning ta viitab toonasele pressiteatele ning ilmunud uudistele, kus on kirjas, et "5G võrk jääb Tallinnas Rotermanni kvartalisse püsti kuni sagedusoksjonini ja pärast seda on Elisa valmis võrgu arendusega edasi liikuma."