Tavalahendused selles olukorras on klappe mitte kasutada, hankida juhtmeta klapid või panna juhtmega klapid telefoni külge üleminekuadapateri abil.

Essential Products lisab aga ootamatu neljanda valiku: maksa neile 149 USA dollarit (130 eurot) ja nad lisavad su telefonile füüsilise klapipesa.

Häda on selles, et nad pakuvad seda võimalust ainult omatoodetud telefonide puhul ja see firma on väljastanud ainult ühe mudeli (Essential Phone PH-1, mis ilmus 2017. a augustis).

On siiski enneolematu või vähemalt väga haruldane, et telefonitootja pakub apraadile lisatasu eest riistvara tasandil täiendusi. Eriti veel selliseid, mis võiks juba ilma lisatasuta olemas olla. Ja nii soolase tasu eest, mis moodustab ligi kolmandiku telefoni enda maksumusest.

Tootja kaitseks võib öelda, et ega seda väljaminekut tingimata ka vaja pole, karbis on kaasas vajalik dongel, et juhtmega klapid soovi korral USB-C pessa torgata.

Essential ei võta telefoni lahti ega peida 3,5 mm pesa korpusesse, vaid see on magneti abil aparaadi külge kinnitatav väline adapter (nimi Audio Adapter HD), kuhu on lisatud ESS Sabre DAC helimuundur ja "audiofiili tasemel" võimendi.

Essential Products sattus pärast esiktelefoni väljastamist rahalistesse raskustesse ja pidi seni väljahõigatud plaanid tühistama. Nüüd töötavat firma aga siiski uue telefoni kallal, mis palju tehisintellekti kasutab. (Seda väidavad eri tootjad muidugi paljude uute kallima otsa telefonide kohta.)