"Me arvame, et Campi Flegrei all olev vulkaaniline süsteem on hetkel võimsust kogumas. Tõenäoliselt võib see millalgi tulevikus viia suure purskeni," kirjutasid teadlased oma värskes uurimuses. Teadlased uurisid vulkaani viimast 23 purset - sealhulgas ka viimast, mis toimus 1538. aastal ning lõi täiesti uue vulkaanilise mäe nimega Monte Nuovo. See mäe tekitanud purse oli aga Campi Flegrei teiste pursetega võrreldes tibatilluke.

Kaks hiiglaslikku purset, mis toimusid aga vastavalt 39 000 ja 15 000 aastat tagasi ei olnud aga nii pisikesed. Näiteks 39 000 aastat tagasi aset leidnud purse oli niivõrd võimas, et selle tuha leviala oli hinnanguliselt umbes 3,7 miljonit ruutkilomeetrit. Mõlema purske puhul tekkis ka kaldeera - pinnavorm, mis moodustub pärast vulkaani magmakambri tühjaks purskumist, mille tagajärjel vajub seda ümbritsev vulkaan kokku. Kaldeera tekib enamasti vaid ülisuurte pursete puhul ning teadlased arvavad, et ka seekordne võib üks sellistest olla.

Vulkanoloogid uurisid kivimite keemilist koostist, mineraale ja klaasinäidiseid kõigist varasematest pursetest ning jõudsid arvamusele, et magmaomadused ja selle rõhk on üha enam viitamas, et millalgi võib uuesti kaldeera tekitav purse toimuda. Samas ei ole teadlased ühel meelel, millal selline purse võiks toimuda. "Sellised füüsikalised ja keemilised omadused võivad säilida väga pikka aega," ütles uurimuse kaasautor ja geofüüsik Gianfilippo De Astis The New York Timesile.

Teadlaste sõnul võivad uuringutulemused küll kõlada hirmutavalt, kuid ülioluline on uurida vulkaanide kohta nii palju kui võimalik, see aitab ka inimesi potentsiaalsete pursete eest kaitsta. "Ülioluline on mõista, mis vulkaanide pinna all toimub, kuna see aitab meil ka ennustada, kuidas ja millal need purskavad," ütles vulkaaniuurija Janine Krippner The Verge'ile. "Suurte pursete toimumine on ebatõenäoline, kuid nende toimumisel peame me teadma võimalikult palju," ütles Krippner.

Hinnanguliselt elab maailmas aktiivsest vulkaanist 100 kilomeetri raadiuses umbes 800 miljonit inimest. Campi Flegrei vulkaanide ligiduses elab kokku umbes 1,5 miljonit inimest.