Kõnealune piirkond asub maailma suurima, Davidsoni veealuse mäe vahetus ligiduses. Teadlaste hinnangul on tegemist maailma kõige suurema avastatud kaheksajalgade munemiskohaga üldse, vahendab ScienceAlert.

Nautiluse nime kandva veesõidukiga kaheksajalgasid uurimas käinud Chad King ütles kohalikule väljaandele KQED News, et tegemist on harukordse avastusega. "Midagi sellist pole kunagi varem USA läänerannikul nähtud, samuti pole meie looduskaitsealalt varem midagi sellist leitud. Maailmas pole ka sellist hulka kaheksajalgasid ühes munemiskohas kunagi avastatud," ütles King.

Teadlased avastasid munemiskoha, kui nad uurisid 3,2 kilomeetri sügavusel veepõhja. 99 protsenti kõigist nähtud Muusoctopus robustus liiki kuuluvatest kaheksajalgadest olid haudumas. Seda oli näha spetsiaalsest asendist - kaheksajalad olid munade peal tagurpidi. "Me jõudsime väikese künka idapoolsele jalamile ning järsku - põmaki - nägime me tosinate ja tosinate kaupa kaheksajalgasid," ütles King National Geographicule.

Haruldane on just see, et nii palju kaheksajalgasid on ühes kohas koos. Enamasti peetakse kaheksajalgasid pigem üksildasteks loomadeks. Kuigi viimasel ajal tehtud leiud ja läbiviidud uurimused tõestavad üha enam vastupidist. Näiteks leiti sellel aastal ka Vaikse ookeani põhjast sarnane munemiskoht, kus oli kokku hinnanguliselt sada isendit.

Teadlased spekuleerivad, et selline kaheksajalgade koondumine võib olla seotud temperatuuridega - teadlased märkasid, et vesi piirkonnas justkui sillerdaks, mis võib näidata temperatuurierinevusi. Sellele teooriale lisab veelgi kaalu see, et ka teine leitud munemiskoht oli keskmisega võrreldes soojema veega kohas.

Veetemperatuure uurides saaksid teadlased aimu sellest, kas ja kuidas kaheksajalad munevad - kas nad eelistavad tõepoolest soojemat vett või on munemispaika valiku põhjuseks mingi muu tegur?