Kes need müstilised "teatud inimesed" on? Noh, tegelikult võiks sinna alla liigitada valdava osa telefonikasutajatest, kui aus olla. Kui kasutada ainult sotsiaalmeediat, veebiotsingut, kaamerat ja meilirakendust, on iPhone suurepärane telefon. Mis aga asjad võrreldes Androidiga pea peale pööravad, on ootamatud eriülesanded.

Kõige kiirem üldse

Tehnoloogiaajakirjanikuna on mu kotis igast vidinaid, muuhulgas ka Samsungi värskeimad juhtmevabad kõrvaklapid, mida uute telefonidega alati proovin. Kui arvasin, et kõige valutumalt võiks need ühenduda Samsungi telefonidega, siis tuli välja, et see oletus oli vale.

Huvitaval kombel on kõigist siiani testitud telefonidest kõige kiiremini klappidega ühenduse loonud hoopis Apple'i nutitelefon. Seda isegi võrreldes Samsungi enda viimaste telefonidega (ja Note9 lipulaevaga). Ja ma ei räägi siin poole sekundi pikkusest erinevusest, vaid kogu kaasneva peavalu märkimisväärsest vähenemisest - kui tavalise Android telefoniga peaksin esmalt tõmbama eraldi rakenduse ning halvemal juhul ka eraldi draiverid, siis iPhone XS-i puhul piisas lihtsalt bluetoothi sisse lülitamisest ja seadmed olid juba varsti omavahel ühendatud.

Järgmised ühenduskorrad olid veelgi kiiremad ning telefoni ja klappide omavahelise side leidmine toimus uskumatult kiiresti. Miks ma sellest nii pikalt räägin? Sest see võtab tegelikult kokku terve Apple'i filosoofia: tekitada tarbijale võimalikult vähe muresid ja teha asjad lollikindlaks. Ning täpselt samal põhjusel on tegemist suure osa inimeste jaoks ideaalse telefoniga, kui vaid..

Uus iPhone XS

Kui vaid rahakott kannataks

Ja siin tuleb ilmselt mängu kõige suurem "aga". iPhone XS-i kõige odavam, 64 GB sisemäluga mudel maksab 1179 eurot. Kõige suurema, 512 GB mälumahuga telefoni hind kerkib lausa 1579 euroni. Suurema ekraaniga XS Maxi hind algab 1279 eurost ja küündib uskumatu 1679 euroni. Selle raha eest võiks endale osta umbes kolm väga head Android-telefoni või odavamat sorti auto või midagi muud head ja ilusat.

Ja see on keskmise eestlase jaoks väga oluline optimeerimise koht - kuigi iPhone säästaks inimest tervest hulgast peavalust, tundub selle säästmise eest minimaalselt üle keskmise kuupalga välja käimine ilmselt suurel hulgal inimestel üle jõu.

Palju lihtsam on osta keskklassitelefon, mille saab kätte umbes 300 euroga ning vahetada seda kord aastas. Jah, see ei ole nii tore, mõnus ja mugav, kui tuttuus iPhone, kuid valu rahakotile on oluliselt vähem.

Vahemaa järjest kahaneb

iPhone'i müümine läheb järjest keerulisemaks just selsamal põhjusel - mõõdetavate parameetrite poolest jääb iPhone XS juba praegu enamjaolt Android telefonidele alla. Ka fotosid teevad mitmed oluliselt odavamad seadmed juba sama hästi. Tavainimesele rääkida sellest, et iPhone optimeerimissüsteem on palju parem ja sujuvam ning tekitab talle vähem muret, huvitab teda järjest vähem. Lõpuks räägib ikkagi raha.

Isegi Apple'i esinduste lehekülgedel kerides ei ole üheski kohas välja toodud ühtegi teistest seadmetest erinevat argumenti. Millegipärast võib aga ühe edasimüüja lehelt leida sellise lause: "Ükski teine telefon pole nagu iPhone. Iga iPhone'i arendamisel tehtud otsus muudab selle silmapaistvaks. Erakordne tootmisviis, sisseehitatud privaatsuse ja andmekaitse funktsioonid ning uuenduslikud viisid selle komponentide ringlussevõtule."

Nõrgad müügiargumendid on ka ilmselt üks põhjuseid, miks koos XS-iga müüki tulnud iPhone XR-i ei suudetud eeltellimisperioodi jooksul välja müüa ja inimeste huvi selle vastu oli leige.

Sellegipoolest väga hea telefon

iPhone XS-il on täpselt need samad head küljed, mis iPhone X-il. Ja just see on üks peamine põhjus, miks tegemist on hea telefoniga - näotuvastus on ülikiire, kaamera on vapustavalt hea, ekraan on ilusate värvidega ja kasutajaliides on isegi viimati igapäevaselt kümme aastat tagasi iOSi kasutanud inimesele lihtne, loogiline ja arusaadav.

Varahommikuste nüansside jäädvustamine pole iPhone XS-i suurepärase kaamera jaoks mingisugune probleem
Ka hallis suudab telefon hästi nüansse tabada. Isegi silmaga õhkõrnalt nähtav teine vikerkaar jäi fotol nähtavale.

Samal ajal on see kõik aga ka halb: X-iga võrreldes on erinevused niivõrd väikesed, et pean süviti detailidesse minema, et üldse aru saada, mis muutunud on. Kui panna kaks telefoni kõrvuti, oleks sisuliselt võimatu neil vahet teha. Isegi suurus on millimeetri pealt sama ja kolm grammi raskemaks muutunud uusmudel kaaluga ei reedaks.

Mis on muutunud? Paranenud on veekindlus, protsessorikiip on parem ja kiirem, graafikakiibil on juures üks lisatuum, lisandunud on üks gigabait muutmälu. Aku on jõudluse tõusu juures muutunud pisut väiksemaks. Kõik need nüansid peale aku ja kaalu näitavad, et telefon on teinud võrreldes X-iga sammu edasi.

Kuid mitte ilma probleemideta

Kuigi iPhone XS on lollikindel ja heade näitajatega, ei tähenda see, et telefonil probleemid puuduksid. Telefon laeb väga aeglaselt, eriti arvestades selle aku suurust. See muutub probleemiks nii pikkade laadimisaegade tõttu kui ka seetõttu, et telefonil saab keskmiselt päevaga aku tühjaks. Ainus võimalus hakkama saada on jätta telefon terveks ööks laadima. Kui olla harjunud tänapäevaste kiirlaadimissüsteemidega, on see võrdlemisi ebamugav.

Veel üks mure on iPhone'i brauser (nii Chrome kui ka Safari) - mitte kummaski ei saa mingil põhjusel piisavalt suurelt asju kuvada ning mobiilivaadet välja lülitada. Minu jaoks näiteks tähendaks see, et ma ei saa telefonis oma tööd teha, mis omakorda muudaks minu elu märkimisväärselt ebamugavamaks.

Kui need mured saaks lahendatud ja ka telefon õige pisut odavamaks, võiks isegi iPhone'i ostmist kaaluda. Ehk lahendab need probleemid iPhone'i "odavmudel" XR, mida järgmisena testima hakkame?