Mehitamata roomiksõiduk mudelinimega THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System - roomikutega hübriid-modulaarne jalaväesüsteem) osaleb Kuperjanovi jalaväepataljoni väljaõppes sel ja järgmisel nädalal Eestis ning novembris õppusel Iron Wolf Leedus.

"Kuperjanovi pataljoni katseüksuse juures tahame mõõta, kuidas antud süsteemid aitavad jalaväelasel keskenduda lahingupidamisele, tehes ära võimalikult suure osa lahingteenindusega seotud ülesandeid," ütles kaitseväe ühendatud õppeasutuste rakendusuuringute keskuse projektijuht Mats Mikkor.

Keskuse eestvedamisel katsetatakse mehitamata roomiksõidukit ka teistes kaitseväe üksustes. Mikkori sõnul on projekti „Mehitamata süsteemid lahinguväljal“ eesmärk välja selgitada, mis olukordades ja milliste ülesannete täitmiseks seade kõige paremini sobib. "Projekti raames loome me aluse tehnoloogiliste lahenduste jõudmiseks lahinguväljale katsetades ennekõike kontseptsiooni erinevate mehitamata süsteemide mõjust lahingutegevusele," ütles Mikkor.

THeMIS on Eesti ettevõtte Milrem Roboticsi poolt toodetav modulaarne mehitamata roomiksõiduk, mida arendatakse koostöös kaitseministeeriumi ja kaitseväega. Milremi lehel on välja toodud ka roomiksõiduki erinevad funktsioonid - näiteks on võimalik sellele peale ehitada erinevaid relvasüsteeme või panna sõiduk sõdurite varustust tassima. Olemas on ka miiniotsija ning mobiilse droonide maandumispaiga platvormid.

Hübriidajamiga THeMIS sai oma "lahinguristsed" 2016. aasta Kevadtormil. Nii pikkuses kui ka laiuses on masin umbes kahe meetrine ning selle kõrgus on üks meeter. THeMIS võib liikuda nii kaugjuhtimisel kui ka etteprogrammeeritud teed pidi. Kaugjuhtimisrežiimis saab juhtimiskeskus infot sõiduki erinevatelt sensoritelt ning on võimeline ka edastama käske masinale. Roomiksõidukil on ka autonoomne kontrollsüsteem, mille abil väldib sõiduk takistustega kokkupõrkamist.

Ühe roomiksõiduki maksumus algab 300 000 eurost.