Paraku osutus eile esmatutvustatud seade mitte telefoniks, vaid nutikaks ekraaniks, mille abil saab, jah, Messengeri videokõnesid teha ning mille sees elutseb Amazoni digiabiline Alexa. Nimi on Portal.

Miks videopildi saatel tšättimine eraldi seadet vajab, kui enamikel meist on nutitelefonid, mis sellega niigi hästi hakkama saavad, on iseküsimus.

Võib uskuda, et aparaat on suunatud vanema põlvkonna esindajatele, kellel pole harjumust ninapidi telefoniekraanil elada ja kellele meeldiks köögis lauanurgalt see ekraan haarata, et lapselapsele helistada.

Lisaks on muidugi tehnoloogiafirmadel nüüd mingi obsessiivne vajadus iga võimaliku koduseadme sisse digiabilisi toppida. Alexa on siin vallas eriti kõva tegija, see pesitseb või suudab kamandada juba enam kui 20 000 seadet, mis maailmas müügil.

Veebiliikluse uuringud paljastavad paraku selle, mida Forte juba ammu kahtlustas: et digiabilistega suhtlemine pole pidevast promost hoolimata sugugi väga levinud tegevus. Ei Eestis, kuna ükski tuntud digiabiline ei oska eesti keelt – ega ka tegelikult kuskil mujal. Selle põhjal võib küll väita, et uudistoode on mitte just ülearu põnev.

Lihtsalt kaameraseadmena on Portal siiski mõnevõrra muljetavaldav. Nutikad lahendused teevad võimalikuks selle, et kaamera sind kõne ajal jälgib ja ka siis järgneb, kui ruumis ringi liigud.

Ühendus toimib Messengeri teel, nii et kergesti saab ka sisu jagada, pilte näidata jm. Lisaks on ühendused eri teenustega nagu Spotify, pluss Pandora ja kõik need teised, mida Eestis pigem ei kasutata.

Privaatsusest rääkides: Amazoni Echo-seadmete kombel saab soovi korral kaamera või mikrofoni ühe klõpsuga välja lülitada. Ka saab kaamerale katiku peale tõmmata, et see salaja ikkagi ümbrust ei jälgiks.

Facebook väidab, et ei salvesta kõnede sisu ja digiabiline kuulab ümbritsevast keskkonnast ainult seda, et kas keegi ruumis ütleb "Hey Portal" (et Facebooki võimalusi kasutada) või "Alexa" (et digiabilisega suhelda).

Portal ilmub kahes eri suuruses. Tavamudel on 10-tollise ekraaniga ja maksab USA-s 199 dollarit. Portal+ on 15,6-tollise ekraaniga ja maksab USA-s 349 dollarit.

Muidugi jääb õhku küsimus, et kui keegi endale üldse nutikat ekraani tahab – selmet et lihtsalt nutitelefoni kasutada –, siis kas ta tahab tõesti Facebooki toodet?

See firma on ju sattunud mitme privaatsusskandali keskele, neist paar tõsisemat ka üsna hiljuti. Vene trollidest ja häkitud kasutajaandmetest hullem oli muidugi avastus, et FB jagas ise salaja kasutajaandmeid edasi.

Facebook plaanis algupäraselt Portalit muide tutvustada mai alguses F8-konverentsil, aga lükkas esmaesitluse edasi just Cambridge Analytica jama tõttu.

Kes tahab Portaliga lähemalt tutvuda, kiigaku toote kodulehele, kus seda saab juba eeltellida. Väidetavalt 12. novembriks jõuab kaup kohale.

(Foto: tootja)