Nii võid näiteks küsida, mis kell väljub järgmine buss Tallinnast Tartusse ja kui kaua see aega võtab. Või kuhu tasub hetkel sööma minna, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Tegemist on suurte tehnoloogiahiidude intelligentsete abimeestega. Eriliseks teeb nad see, et ilma kuhugi vajutamata on võimalik liigutada mägesid. Näiteks teatud juhtudel piisab, kui ütled toas „Hey Google – activate chill mode“.

Seejärel muutub tavaline elutuba mõnusaks ja õdusaks ruumiks, sulguvad rulood, käivitub meeleolu muusika ja teatud valgustid dimmerdatakse romantilisele valgusele.

Hetkel jaguneb häälkäskluste maailm suures osas neljaks - Google Assistant, Amazon Alexa, Microsoft Cortana ja Apple Siri.

Google Home

Google'i abimees suhtleb Androidi ja Apple'i nutiseadmetega. Et seda funktsiooni aktiveerida, on vaja soetada endale Google'i kõlar. Nende hinnad on alates ca 50 eurost (Google Home Mini) kuni 400-ni (Google Home Max).

Google Home seotuna sinu Gmaili-kontoga on päris äge ja võib-olla ka natuke hirmutav. Ilma midagi seadistamata teab ta, kus sa elad, kuidas sinna sõita ja mõnel juhul oskab ka ust avada või tulesid lülitada.

Näiteks sõites autoga kodu poole on võimalik telefonis kasutada fraasi „Okay Google, open my gate“. Ja värav avaneb. Google abimeeste kõige esimene erinevus võrreldes Alexa ja teistega oli see, et ta jättis meelde sinu viimase küsimuse.

Seega kui küsida „Who is the president of Estonia“ vastab Google – Kersti Kaljulaid. Nüüd võib kohe järgmisena küsida „How old is she“ ja Google esitab kandikul õige vastuse.
Google Home (Foto: tootja)

Amazon Alexa

Alexa oli esimene digiabiline, mis laiemalt levis. See oli revolutsiooniline ning nutimaailmal silma peal hoidjad võpatasid erutusest. See oli uskumatu. "Alexa – let's play a game", ja saad meeleoluka seltskonnamängu Amazoni abimehega käima lükata.

Alexa asustab või kontrollib erinevaid seadmeid ning Amazon paneb varsti oma virtuaalse assistendi vist kõikidesse toodetesse. Näiteks võid osta vähem kui 100 euro eest mikrolaineahju, kuhu on sisse ehitatud ka Alexa.

See kõlab küll jaburalt, kuid sul on võimalik mikrolaineahju käest küsida, kui kaua tuleks toitu soojendada – või kes oli Ameerika president aastal 1934.

Meie endi lemmik on Alexat sisaldav kõlar Sonos One. See on suurepärane helimängija, mis võib sinu küsimise peale näiteks Spotifyst lemmikmuusika käima panna.

Nii nagu Google Home, on ka Alexa nutikodude suur lemmik. Peaaegu kõik tootjad teevad üle maailma pingutusi, et saaks panna karbile peale kirja „works with Alexa“.

Kõige vingem Alexaga seade Echo Show oli suurepärane ekraaniga virtuaalne abimees, kuniks Google keelas ära YouTube'i kasutamise selles seadmes.
Amazoni nutiekraan Echo Show (Foto: tootja)

Apple Siri

Õunatelefonide kasutajad teavad juba ammusest ajast, kes on Siri. Ta on vestluspartner kõnede alustamiseks, kalendrimärkmete tegemiseks jms.

Nüüd, kui Alexa ja teised tulid välja palju laiema funktsionaalsusega, on ka Apple gaasi andnud. Siri abil võid juba teha praktiliselt kõike seda, mida teiste abimeestega.

Apple on nutikodu maailmas veidi asju piiranud, luues enda kontseptsiooni targast kodust – HomeKit. Seega kõik targad seadmed, mis on ühildatud HomeKitiga, oskavad ka Siriga suhelda.

Näiteks kui kasutad nutikat radiaatori termostaati, siis Siri teab ruumi temperatuuri ja oskab seda vajadusel muuta. Erinevalt Alexast ja Google Home'ist saab Sirit kasutada vaid iPhone'i või iPadi omanik.

Siri Apple'i nutikella ekraanil (Foto: tootja)

Cortana

Microsoft tahtis ka suurest innovatsioonist osa saada ning tegi valmis Cortana-nimelise virtuaalse abilise.

Meie piirkonnas seda kahjuks eriti kergesti kasutada ei saa ning kuulujutud on viidanud ka Amazoni ja Microsofti koostööle, mis võib tähendada, et üsna pea leiab ka Microsofti toodetelt ühilduvuse hoopis Alexaga.

Mis on veel puudu ja mis saab edasi?

Kõik häälkäsklustega abimehed teevad enamvähem sarnaseid asju mõningaste mööndustega. Kõige häirivam on see, et ükski neist ei toeta eesti keelt.

Kuulujuttude põhjal võib oletada, et esimesena ületab selle takistuse Google. Aasta tagasi koguti Eestis vastavaid sisselugemisi ning näiteks Google Translate oskab juba soravat eesti keelt ette lugeda – päris äge.

Mis edasi saab?

Seda ei tea tänapäeval keegi, kuid üha enam levima hakanud Android Auto puhul on sisetunne selline, et sarnased abimehed ongi varsti kõikjal meie ümber.

Mõeldes tagasi 10-20 aastat vanadele ulmefilmidele, kus sai autoga juttu rääkida (eriti meeldis meile üks must Pontiac punase vilkuva tulega), siis täna on see reaalsus.

Samsungi uued koduseadmed, külmkapid, pesumasinad jms tulevad kõik turule wifi ühendusega. Nagu mainitud, siis Amazonil on olemas suhtlev mikrolaineahi.

Kõlab totakalt ja milleks seda vaja on? Eks ikka kahe asja pärast: a) sest see on lahe ja b) see aitab meil tulevikus keskenduda olulisele ja hoida aega kokku igasuguste väikeste tegevuste pealt.