Science Alert vahendab, et teadlased on juba mõnd aega uurinud üht tõenäoliselt Vana-Egiptuse lapsele kuulunud triibulist sokki, et teada saada, kuidas täpselt see värvitud on. Kuna teadlased ei soovinud 1914. aastast Briti Muuseumi kogusse kuuluvast riietusesemest tükki välja lõigata, kasutasid nad selle uurimiseks spetsiaalset kaamerat ning mitmespektrilist kujutise analüüsimise tehnoloogiat.

Mitmespektrilised kujutised sokist

Tulemuste põhjal said teadlased aimu, kuidas soki kudumiseks kasutatud lõngasid värviti ning missuguseid looduslikke pigmente nende värvide saamiseks kasutati. Kokku oli sokil kolm värvi - punane, sinine ja kollane, mis saadi vastavalt krapist (Rubia tinctorum), sinerõikast (Isatis tinctoria) ja värvireseedast (Reseda luteola). Lisaks suudeti määrata soki vanus - riietusese pärineb hinnanguliselt 4.-5. sajandist, ehk hilisest Rooma perioodist või varasest Bütsantsi ajast.

Tänu tehnoloogiale saadi aga soki kaudu teada veelgi rohkem. Teadlased suutsid lausa määrata, missuguste tehnikate abil värvid olid tekitatud - eraldi suudeti tuvastada eri värvi lõngakiudusid, mis olid üheks lõngaks kokku kedratud ning lõngasid, mida oli immutatud eri värvides. Sokk on tehtud kuut kuni seitset eri värvi lõnga kasutavas Nålebinding-tehnikas, mida peetakse tänapäevase heegeldamise ja kudumise eelkäijaks.

"Huvitav on, et niivõrd erivärviline sokk suudeti luua, kasutades vaid kolme naturaalset pigmenti," ütles Briti Muuseumi teadlane Joanne Dyer The Guardianile. Ta selgitas, et kui varasemalt oleks tulnud iidsest Antinopolise linnast leitud sokk sellise analüüsi läbi viimiseks ära lõhkuda, siis nüüdse, uue analüüsitehnoloogia abil jäi sokk terveks ning info saadi samuti kätte.

Teadlaste sõnul aitab selline materjalide uurimine ning nende kõrvutamine erinevate ajalooperioodidega paremini ajaloosündmusi mõista. Sokk pärineb perioodist, mil Egiptuses toimusid väga suured muutused. "Roomlased lahkusid Egiptusest, ala vallutasid araablased," selgitas Dyer. "Kõik sellised sündmused mõjutavad majandust, kaubandust, ligipääsu eri materjalidele ning see väljendub selles, missuguseid riideid inimesed kandsid ja kuidas neid riideesemeid toodeti."