Kui juhtute USA-s Utah’ osariigis mägimatkal nägema taevast sadavaid kalu, pole põhjust ehmuda.

Selle osariigi loodusressursside majandamise amet säilitab nimelt forellipopulatsiooni järvedes sellega, et loobib neid lennukilt alla.

Ülalolevas videos on jäädvustatud protsess, mida nimetatakse „kalavarude äärmustäiendamiseks“ (ingl extreme fish stocking). Lennukist järvepinnani langevad kalad umbes 50 meetrit.

Utah loodusvarade ameti Twitteri-kontolt 21. augustil postitatud teade ütleb: „Me täiendame mitme Utah’ mägijärve kalavarusid lennukitelt. Kalad on tillukesed — vaid 2,5–7,5 cm pikkused —, mis tähendab, et rohkem kui 95% neist elavad kukkumise üle.“

Tänu kukutatavate kalade väikesele kasvule ei kujune nende langemise lõppkiirus nii suureks, et nad veepinnaga kokku puutudes tõsiselt viga saaksid. Ehkki protseduur näeb välja traumaatiline, tekitab kalade pildumine lennukilt neile tegelikult vähem stressi ja põhjustab vähem surma kui transportimine mööda maad.

Kalavarude täiendamine õhust on tavaline praktika osariikides, kus leidub kõrgeid mäestikujärvi, millest matkajad kala püüda armastavad.

Utah’ osariigi kõige kõrgemates järvedes jääb vee temperatuur kogu suve jooksul allapoole 18 kraadi, mis on forellide toitumiseks täiuslikult sobiv.