Antarktika jäämassiiv sulab muret tekitavalt kiires tempos, mistõttu on Soome Lapi ülikooli teadlased mõelnud välja inseneriprojektid, mis peaksid takistama liustike merre­triivimist ja ära sulamist.

Näitena kasutatakse Lääne-Antarktikas asuvat Pine Islandi liustikku, mille jää liigub avamere poole kiirusega neli kilomeetrit aastas.

Rannikule jõudes libiseb see aluskaljult maha ja jätkab merel hulpiva šelfiliustikuna. Seal toimubki suur sulamine ja just seal tahavad ka teadlased sekkuda. Visandatud on mitu ideed, mis šelfiliustikku kaitseksid, stabiliseeriksid ja selle liikumist pidurdaksid.

Plaanid ulatuvad liustikualust vett eemaldavatest pumpadest kuni veealuste tammideni, mis ei laseks soojadel hoovustel šelfiliustikuga kokku puutuda. Väidetavasti piisab sellest, kui need projektid ellu viia ainult mõnel Antarktise ja Gröönimaa rannikulõigul, kui juba näeme nende selget mõju.

Näiteks Antarktikas liigub 90% jääd ranniku poole vähem kui 100 kilomeetri laiuste jäävooludena. Sama kehtib poole Gröönimaa jääkilbi jää liikumise kohta.

Loe eri valdkondade teadlaste viimaste avastuste kohta lähemalt oktoobri Imelisest Teadusest!