Neile, kes soovivad päeva alustada pigem maotäie tervislike teraviljatoodete kui tassitäie suhkruga, on toitumisteadlastel pakkuda järgmised nõuanded.

Esimene asi, mida igaüks teha saab, on uurida toote sildilt selle koostist ning eelistada kaupa, kus täistera-osised, näiteks täisteraline kaera, nisu-, maisi-, tatra- või riisijahu on koostisosade loendis esikohal.

Peenjahvatatud jahusaadustes on vähem kiudaineid ja vitamiine, mistõttu need seeduvad kiiremini ja soodustavad näljatunde kiiremat taastekkimist. Uuringud on lisaks näidanud, et täisteraviljatoodete tarbimine võib vähendada enneaegse suremise riski.

Järgmine oluline näitaja on suhkrusisaldus. Eelistada tuleks selliseid teraviljahelbeid, mille ühe toidukorra suuruses koguses on vähem kui kuus, või – veel parem – kui vähem kui neli grammi suhkrut. Ideaalis võiks sama helvestekogus sisaldada ka vähemalt kolm grammi kiudaineid ja viis grammi valke.

Peamiselt lastele suunatud toodete nagu Fruit Loops või Cocoa Puffs puhul võime seda enesestmõistetavaks pidada, ent tegelikult jätavad ka paljud „täiskasvanute hommikuhelbed“ endast eksitavalt tervisliku mulje.

Ühe taolise toote sildil kuulutatakse näiteks uhkelt, et helbed sisaldavad „null grammi transrasvu“, kuid jätab tähelepanuta tõsiasja, et 44,4% ulatuses koosnevad need suhkrust…

Kui sööte hommikueinet näiteks hotellis ja valik on piiratud, otsige toodet nimetusega Raisin Bran. Nood Kellogg’si toodetud hommikuhelbed sisaldavad küll üsna palju (18 grammi) suhkrut, kuid suure osa sellest moodustavad rosinad, mitte lisatud suhkur. Lisaks sisaldavad Raisin Bran’i helbed palju (seitse grammi) kiudaineid ning mahuvad ka täisterajahu ja valkude normide piiresse.

Kui elu ilma meerõngaste või šokolaadiriisita siiski liiga hall tundub, olgu hommikusöögivalikul juhtmõtteks „Mõõdukus kõiges!“