Seekord on tegu Square- ehk ruutformaadi analoogkaameraga, mille mudeli nimeks SQ6, kirjutab Digitest.ee.

Kui Fujifilm tuli ruudukujulise formaadiga välja, siis oli neil selle jaoks pakkuda vaid üks kaamera – SQ10, mis on hübriidkaamera. See tähendab, et see salvestab pildid ka digitaalselt ning neid on võimalik tagantjärele paberile panna.

Kuigi Fujifilmi üritus proovida uut formaati uue tehnoloogiaga on arusaadav, siis sellegipoolest on Instax SQ10 oluliselt kallima hinnasildiga ning selle populaarsus on seepärast jäänud väga tagasihoidlikuks.

SQ10 pole samuti ka kaugeltki valmis ning osa kiirpildikaamera fiilingust jääb saamata seetõttu, et objektiivi ning paberi vahel on ikkagi elektrooniline digitaalsensor. Ehk Fujifilm ei osanud seda kõike ette ennustada ja SQUARE analoogkaamera paisati niivõrd palju hiljem müüki, kuid nüüd ta on olemas ja aitab kurtmisest.

Kes on varem Fujifilmi Instax-kaameraid kasutanud, siis leiab ta eest kõik juba tuttava. Kes aga ei ole kasutanud, siis tema saab kaameraga kohe sõbraks – nimelt on tegu väga lihtsa ja lõbusa aparaadiga.

Esmamulje

Instax SQ6 on saadaval kolmes erinevas värvitoonis – Pearl White (valge), Graphite Grey (hall) ja Blush Gold (kuld) ning kõik on väga läikivad ja ilusad. Esimese hooga meenutab kohe Instagrami vana logo.

Karp sisaldab endas kaamerat, patareisid, kolme filtrit ja kaamerarihma (juurde pead soetama SQUARE paberi). Ega muud ei olegi kui sisestada patareid, filmipakk ja saabki juba kohe klõpsima hakata.

Ühe paari patareidega peaks väidetavalt saama pildistada umbes 30 pakki pilte, mis teeb kokku 300 pilti.

Kaamera esiküljel on peegel, et selfisid oleks lihtsam teha ning välk ja pildistamisnupp. Pealmisel küljel on sisse-välja lülitamise nupp ja ava, mille kaudu pilt välja tuleb.

Tagaküljel on kolm nuppu, millega valida pildistamisrežiimi, seadistada aegvõtet ja välku. Režiimide valiku nägemiseks jooksevad üleval seitsme erineva režiimi indikaatorid ning samuti näeb allesjäänud kaadrite arvu.

Üldist

Suuruse poolest kaamera taskusse ei mahu, kuid kotti kindlasti ja kaalult on ta märkamatult kerge, nii et ei teki mingit probleemi selle kaasaskandmisega või kaela ümber hoidmisega.

Vahemärkuseks võib mainida, et kaamera kasutab kahte CR2-tüüpi patareid opereerimiseks. See tuleb mängu ka kaalus, sest üks selline patarei kaalub veidi enam kui kaks korda vähem kui tavaline AA-patarei aga sellist on raskem leida. Seega tasub mingi hetk osta igaks juhuks ka varupatareid vältimaks ohtu, et kaamerat enam kasutada ei saa.

Ehituskvaliteedilt tundub kaamera siiski väga plastine ning kindlasti on soovitatav rihm kohe külge panna, sest kui kaamera peaks maha kukkuma, siis võib see kergesti puruneda.

Tagaküljel on parema käe all laineline plastik, mis annab kindlust juurde, et kaamera ära ei libiseks, kuid üldiselt istub see kätte täitsa ilusasti.

Alguses on ehk harjumatu, kuid vastupidiselt üldisele kriitikale, ei leidnud ma, et seda väga keeruline käsitseda oleks, kui kaamera õigesti kätte võtta.

(Foto: digitest.ee)

Kasutamine

on väga lihtne – pane filmipakk sisse, vali režiim ja hakka pildistama. Filmipaki sisetamine on ülilihtne – selleks tuleb avada tagakaas ja jälgida kollast markeeringut ning esimene pildina ei tule mitte tehtud pilt, vaid filmipaki kaitse.

Seega ei pea esimest klõpsu tehes kadreerima ning poseerima pole ka mõtet kedagi panna. Allesjäänud kaadrite arv on tagaküljel kuvatud – seega on alati olemas info, kui palju saab veel pildistada.

Kui Mini puhul tuleb ise objektiiv nupuga kerest välja tõmmata, siis SQ6 teeb kõik automaatselt ise ära. Veidi tüütu on ehk see, et kui objektiiv on väljas, siis pole kaamera enam tasakaalus ja langeb ettepoole ning seetõttu ei saa seda ilma lisatoeta lauale või mujale panna, et aegvõtet teha.

Pärast pildistamist tuleb meeles pidada, et kui pilt kaamerast välja tuleb, siis ei tohi seda tõmmata ning samuti ei ole soovitatav foto ilmumise ajal raputada.

Jah, filmides nii tehakse, aga selle käigus võib tegelikult keemia ebaühtlaselt ära jaguneda ning pilt ongi rikutud.

Režiime

on kaameral erinevaid – automaat, maastiku- (200 cm - lõpmatus) kui ka makrorežiim (30 – 50 cm), topeltsäritus, selfierežiim ning lihtsam särikompensatsioon.

Nendega on vaid üks probleem — režiime saab kasutada vaid ühte korraga ehk kombineerida pole võimalik. Õnneks on eraldi nupp välgu sisse-välja lülitamiseks.

Välgu ette panemiseks on karbis kolme eri värvi filtrit, nii et kui on soovi teha teise tonaalsusega pilte, siis võimalus selleks on olemas. Peab lihtsalt meeles pidama, et sel juhul tuleb veidi heledust lisada, sest välgu võimsus kahaneb.

Pildiotsija positsiooniga peab arvestada kui pildistada lähemalt. See asub objektiivist kõvasti eemal ja lähedalolev subjekt võib kaadrist täitsa mööda minna. Eks selle õpib esimese möödapanekuga ära, aga sellise paberihinna puhul ei tahaks ka rikutud pilte teha.

Pildid

Instaxi point ei ole kunagi olnud võimalikult teravad ja kvaliteetsed fotod, vaid et selle kaameraga oleks lõbus jäädvustada. Üpris kiiresti õpib ära, milliseid seadeid kasutada erinevates oludes, et pildid liiga heledad või tumedad ei tuleks ning lahedad mälestused jäävad pikaks ajaks.

Aga parema aimu saamiseks lisan siia mõned näidisfotod: 1 ja 2 ja 3

Kokkuvõte

Kokkuvõttes on tegu, nagu ikka Instaxi puhul, ülilaheda kaameraga + kindlasti on see ka seni kõige ilusam Fujifilmi poolt toodetud Instax-seeria kaamera.

Seda on väga lihtne kasutada, ei mingeid üleliigseid nuppe pole. Sobib nii neile, kes on juba Instaxitega tuttavad, kui ka neile, kes pole seda kunagi kasutanud.

Hetkel on küll kaamera veel piiratud võimalustega, et proffidele kasutamiseks anda (moefotograafide seas näiteks populaarne), kuid võib üsna kindlalt väita, et Fujifilm annab mingi hetk välja ka versiooni, mille üle on kasutajal suurem kontroll.

Kelle jaoks see aga oluline pole ning tahab lihtsalt ägedaid pilte teha, siis võib julgelt osta nii endale kui sõbrale/sõbrannale kingituseks Fujifilm Instax Square SQ6 kiirpildikaamera ja pettuma ei pea.