Vereta jahi peakorraldaja Tiit Hundi sõnul soosis tänavune kuiv ja kuum kevad jäneste, kitsede ja sookurgede ohtrat liikumist. „Aasta loom ilves end jahilistele seekord ei ilmutanud. See ei tähenda, et ilves metsast päris kadunud oleks, sest jälgi oli näha. Ilvese arvukus ei ole siiski ka 2010. ja 2011. aasta lumerohketest talvedest, mis tema toidulaualt metskitse viisid, taastunud,“ rääkis Hunt.

Võidu tõi seekord foto jõgede ja ojade kallastel tegutsevast kahlajast, pisikesest metstildrist. Indrek Ilomets märkas talle võidu toonud lindu pärast mitu tundi kestnud edutut jahipidamist. „Autoga edasi liikudes tõusis ühel juba varjulisel metsavaheteel kraaviperve äärest õhku metstilder ja lendas üle tee puude vahele. Peatasime auto ja kõndisin lootuses teda näha poolsada meetrit edasi. Okste vahel olev lind laskis kuuldavale lühikesi ärevaid hüüdeid ja minu lähenedes lendas puu latva mu jahikaaslasele poseerima. Vast viie-kuue minuti pärast, kui mõtlesin lahkuda, tuli linnuke tagasi kuuse latva, mille taha oli päike suunanud ilusa taustavalguse. Jäädvustatud pilt ei tundunud endale aparaadi monitorilt vaadates esialgu kuigi muljetavaldav, sest eelkõige jäi meelde metstildri ärevad hüüud ja kindla mustriga tegutsemine, ilmse sooviga meid oma pesapaigast eemale meelitada,“ kirjeldas ta foto saamislugu.

Võitja sai auhinnaks võistluse rändkarika ehk sarvilise viikingimütsi ning kingi Overallilt.

Vereta Jahti peeti tänavu 18. – 19. mail Pärnumaal Lodjal. RMK ja Overalli korraldatavast fotojahist võttis tänavu osa 36 fotograafi, kelle “saakloomaks” oli tänavune aasta loom – ilves.

Eriauhinna said:
RMK auhind – Priit Kessa, foto „teelahkmel“ jänesest
Ajakirja Eesti Loodus auhind – Karl Tammiste, foto kosklast
Ajakirja Eesti Mets auhind – Olavi Hiiemäe, foto metskitsest
Ajakirja Horisont auhind – Argo Argel, foto jänesest
Ajakirja Eesti Jahimees auhind – Taavi Nagel, foto metskitsest
Eesti Jahimeeste Seltsi auhind – Mati Hiis, foto põdrast
Tallinna loomaaia auhind – Seppo Parkkinen, foto kimalasest
Hotell Pesa auhind – Aigar Kull, foto pääsukesest
Looduse Omnibussi auhind – Indrek Ilomets, foto pardiperest

Vereta Jaht on pärisjahile sarnanev jaht, kus relvadeks fotokaamerad, laskemoonaks mälukaardid ning jahisaagiks hulgaliselt looma- ja looduspilte. Ei ühtegi pauku, ainult vaiksed kaameraklõpsud. Vereta Jahi eesmärgiks on iseloomustada piltide kaudu piirkonna maastikke ja selle asukaid.

Esimene Vereta jaht toimus 1997. aastal Järvamaal Väätsal. 20 aasta jooksul on võistlusel jahitud kõike ja kõikjal, vee all ja vee peal. Varasematel aastatel on saakloomaks olnud kobras, metssiga, metsis, põder, hirv, ilves, metsnugis, mäger, teder, saarmas, metskurvits, metskits, ronk, kährik ja metssiga.

Näitus Vereta Jahi parimatest piltidest on RMK Tallinna kontori aatriumis (Toompuiestee 24) avatud kuni 23. oktoobrini.

Vereta jahti korraldavad RMK ja Overall Eesti AS.

Vaata fotosid koos kirjelduste ja saamislugudega SIIN.