Möödunud pühapäeval alustas ookeani koristamise algatus Ocean Cleanup Project puhastussüsteemi Ocean Cleanup System 001 pukseerimist USA-st San Franciscost 240 meremiili eemal asuvale „katselapile“.

Kui süsteem on kohale toimetatud, suruvad tuul ja lained selle U-kujuliseks ning see jääb aeglaselt omapead ringi triivima.

Süsteemi all rippuv kolmemeetrine „seelik“ kogub kokku kuni millimeetrise läbimõõduga plastikupuru. Väiksemad alused lossivad hiljem kogutud prügi pardale ja toimetavad maismaale, kus plastmaterjal taaskäideldakse.

Kaks nädalat vältava piloot-koristusoperatsiooni jooksul seiratakse süsteemi põhjalikult veendumaks, et see ülesannet tõrgeteta täidab, kahjustamata samal ajal planktonit ja muid merelisi eluvorme. „Meie eesmärk on püüda plastikut, mitte kalu,“ rõhutas algatuse esindaja Joost Dubois CNN-ile antud usutluses.

Pärast katseperioodi edukat lõppu pukseeritakse poomvõrk veel 900 meremiili kaugemale, kus see alustab oma peamist missiooni — Vaikse ookeani suure prügisaare likvideerimist.

Meeskonnad jätkavad seiramist kohapeal kuue kuu vältel, kuid loodavad, et pärast nende lahkumist saab autonoomne koristusseadeldis tööga ka üksi hakkama.

Ookeanis triivib tänase päeva seisuga ringi hinnanguliselt 165 miljonit tonni plastprügi, kuid pole välistatud, et 2050. aastaks sisaldab ookean plastmassi juba rohkem kui kalu (s.t, kuni miljard tonni).

Ocean Cleanup Project loodab, et nende System 001 suudab aastas ookeanist ekstraktida u 55 tonni plastikut.

88 000 tonnise prügisaare kõrval — rääkimata igal aastal maailmamerre lisaks jõudvast üheksast miljonist tonnist — on see küll nagu tilk meres, kuid algatusrühm loodab viimaks vette lasta kokku 60 puhastussüsteemi, mis likvideeriksid iga viie aasta tagant 50% Vaikse ookeani suurest prügisaarest.