Kas tootjad valetavad? Mitte päris. Tootjad esitavad numbreid testide põhjal... aga nad valivad teste, mis tavalise kasutamisega eriti kokku ei lähe ja võimalikult hea tulemuse annavad.

Miks nad seda teevad? Sest nad saavad... ja kõik teised teevad ka. Pole ju mõtet väga realistlikku tulemust reklaamida, kui konkurentide lubatav sellest palju roosilisem on.

Tähte närida ei saa, sest kõik märgivad tundide arvu ette sõna "kuni". Ja see on tõsi, et ideaaltingimustes võibki mõnigi aku kuni 20 tundi vastu pidada. (Sama asi on internetikiirustega. Kui tihti me tegelikult lubatud tippkiirused kätte saame, eks ole.)

Tootjate üks räpasevõitu trikk akukestvust reklaamida on tundide arvu mõõta videoesituse põhjal. Panevad video jooksma ja siis mõõdavadki, et kui palju tunde kulub enne, kui arvuti "silmad sulgeb". Tootja võib ka seejuures keerata näiteks ekraaniheleduse nulli lähedale ja vähendada teisi ressursinõudlikke funktsioone, et parem tulemus kätte saada.

Probleem on mitte ainult selles, et järjest ainult video mängimine pole tavalise arvutikasutamise moodi ja seda pole mõtet akukestvuse puhul nii esile tõsta.

Probleem on ka selles, et tänapäevased graafikakiibid suudavad video riistvaraline dekodeerimise abil protsessorilt koormust ära võtta ja seega akut säästa (ja arvutit jahedamana hoida).

See tähendab, et arvuti peaks tõenäoliselt lihtsalt videot maha mängides kauem vastu kui ükspuha millise tavakasutuse juures, näiteks veebis surfates või tekstidokumenti koostades.

See on ka põhjus, miks paljud tootjad testivad akukestvust Windows 10 rakenduse Movies & TV abil, mis võimalusel alati riistvaralist kiirendust kasutab. (Iga videopleier seda ei paku või pole lihtsalt seda vaikimisi sisse lülitanud.)

Kuidas siis tegelikult välja uurida, kui kaua sülearvuti aku vastu peaks? Otsi veebist arvustusi, loe, mida sealsed tulemused ütlevad. On suurem tõenäosus, et testijad on akukestvust kogenud just tavakasutuses.

Põhiprobleem on muidugi selles, et ka hea akukestvusega süleri puhul on raske ennustada, kui ruttu see taas laadimist vajab. Mida iganes arvutiga teed, võib akukestvust tugevalt mõjutada, kasvõi ekraaniheleduse tõstmine.

Nii et kui pead arvutiga ringi liikuma ega saa seda tihti laadida, siis tasub igaks juhuks täislaetud akupank ligi hoida, et vajadusel masinale särtsu juurde anda.