USA veebimeedia põhjal võib aga väita, et ülalmainitud tiitlit väärib MOCAS (Mechanization of Contract Administration Services), mis teenib USA kaitseministeeriumi töötajaid juba täpselt 60 aastat – alates 1958. aastast.

COBOL-programmeerimiskeeles loodud MOCAS-i kasutajakeskkond on muidugi aegade jooksul oluliselt moodsamaks muutunud.

Algupäraselt kasutati seda perfokaartide abil, hiljem näiteks CRT-terminalide vahendusel. Tänapäeval on muidugi veebipõhine ligipääs ja umbes 50 erinevat graafilist kasutajaliidest.

Programmi eesmärk on aga samaks jäänud: USA kaitseministeerium haldab MOCAS-i vahendusel kõikvõimalikke allhankelepinguid, mida ettevõtetele jaganud on või plaanib jagada.

Miks endiselt sellist "uunikumi" eelistada? Põhiprobleem on massiivne digiandmete kogus, mida programm haldab – uue lahenduse kasutuselevõtmine oleks nii keerukas, et seni on jäädud vana juurde.

MOCAS-is on igal suvalisel hetkel 330 000 kuni 340 000 lepingut, millega seotud rahasummad ületavad triljon USA dollarit. Olemasolevate andmete kolimine või nende n-ö nullist uude keskkonda sisestamine looks nii palju lisatööd ja segadust, et riik on seda siiani vältinud.

See ei tähenda aga, et keegi tulevikule ei mõtle. USA kaitseministeerium kuulutas 2016. aasta keskpaigas välja suure allhanke, kus jagas seitsmele firmale – teiste hulgas IBM ja Hewlett Packard Enterprise Services – 142 miljonit dollarit, et nood MOCAS-i ja sellega seotud süsteemide järeltulija välja arendaksid.

Kõik seitse ettevõtet said tööd esialgu kaheks aastaks – ehk siis tänavu peaks esimeste tõsiste tulemusteni jõudma. Ministeerium võib lepingut tulemuste põhjal pikendada veel nelja ja siis uuesti nelja aasta peale, kokku 10 aastaks.