Kuigi silmapaistvaid mudeleid on Fitbiti ridades mitmeid, tuleb ehk mõninga üllatusena, et selle artikli nimitäht Fitbit Versa on alles teine päris nutikell Fitbiti sulest, kirjutab Digitest.ee.

Fitbit Versa nutipagas sisaldab telefoni märguandeid ja kiirvastuseid, mitmeid kellasiseseid rakendusi ja ka muusika kuulamist otse kellast.

Lisaks sellele ei puudu Versast aktiivsusmonitori ja spordikella funktsioonid – see loeb üles kõik sammud ja kalorid ning pakub mitmeid treeningrežiime.

Versa on nutikell inimestele, kes soovivad oma kellast nutikaid lahendusi, funktsionaalsust ning Fitbiti head disaini, ilma, et oleks hiljem kahju pangakonto seisu vaadata.

Disain

Versa on Fitbit nuti-spordikellade seas selgelt eristuv – kadunud on Fitbitile omane nurgeline disain ja Versa eelkäija Fitbit Ionic nutikella maskuliinsus.

Eemalt võiks lausa arvata, et Versa on Apple Watchi väiksem õde, sest näib, et just õunabränd on talle eeskujuks olnud. Niisamuti on Versa üsna universaalse disainiga, sobides nii naise kui ka mehe randmele.

Kell on kõigest 11,2 mm õhuke ning randmel üllatavalt kerge. Pluss on ka vahetatavad rihmad, millega saab imelihtsalt kella isikupärasemaks muuta.

Versa tavamudelid on saadaval eri värvi klassikalise silikoonrihmaga ning Special Edition mudelitel on lisaks komplektis punutud tekstiilist rihmad.

Fitbit Versa on varustatud 1,34″ puutetundliku ekraaniga, millel 300 x 300 lahutusvõime. Kella ekraan on tõeliselt klass omaette – selge, kontrastne, erk ja hästiloetav ka otsese päikesevalguse käes.

Kõrvutades Versat viimati Digitesti veergudel käinud Garmin Vivoactive 3 nutikellaga ei ole igatahes kahtlust, kummal uhkem ekraan.

Kella menüüs opereerimine kolme küljenupu kaudu on üsna intuitiivne ning lisaks on ekraan kergeks kerimiseks ja koputamiseks puutetundlik.

Lisaks on Fitbit Versa veekindel 50 m sügavuseni – kusjuures see on alles kolmas Fitbiti mudel, mida saab muretult basseiniski kasutada.

Versa aku kestab kirjade järgi umbes neli päeva – eks selle kauni ekraani jooksutamiseks on omajagu energiat vaja. Puhkenädalatel, mil väga treenimist ette ei tule ja nutiteavitusi ka just palju telefoni ei potsata, on aga kella võimalik lausa kuue päevani venitada.

Naljakas on see, et kella aku tühjenemisel tuleb kasutajale lausa e-mail, mis tuletab meelde kella laadida (seda saab kindlasti ka maha võtta, aga tüütu või kasulik, eks igaüks otsustab).

Kella laadimiseks on komplektis spetsiaalne laadija – ei ole tegemist väikse klambri ega kerge kaabliga, see on üsna arvestatava suurusega laadimisdokk. Töölaual laadimiseks päris lahe, aga kaasas kandmiseks mitte just kõige mugavam lahendus.

Kahtlemata on Versa suurepärane täiendus Fitbiti kaunite aktiivsus-, spordi- ja nutikellade rivistusse, olles ühtaegu silmale kena vaadata, mugav kasutada ja seejuures funktsionaalne ka.
(Foto: digitest.ee)

Funktsioonipagas

Versa on alles teine nutikell, mis jooksutab Fitbiti enda operatsioonisüsteemi, mis võimaldab Fitbiti rakenduste kõrval alla laadida kolmandate osapoolte rakendusi.

Hetkel ei ole küll rakendustevalik tohutult suur, aga on vaid aja küsimus, mil kella veel rohkem äppe saab laadida.

Vaikimisi on kellas olemas näiteks Deezer muusika kuulamiseks, Strava treeningute jälgimiseks ja Accuweather ilmaga kursis olemiseks.

Kui ma juba Deezerit mainisin, siis... jah, Versasse saab muusikat alla laadida! Seda saab teha nii arvuti vahendusel otse esitusloendeid kella sisestades või oma Deezeri kontolt valmistatud playlist'e kella laadides.

Hetkel veel on muusikakuulamise toetus üsna vähestel nutikelladel, aga nõudlus selle järele on selgelt olemas. Iga kord, kui turule tuleb uus nuti-spordikell, on esimene küsimus, kas sellele saab ka muusikat laadida ning arendajad vastavad nõudjatele, nii on muusika võimalus Versas täitsa olemas.

Isiklikult olin alati selle funktsiooni osas alati skeptiline: “Miks on mul vaja otse kellast muusikat kuulata ja selleks veel playlist'e koostades vaeva näha?!“. No tuleb välja, et mu negatiivsus oli teadmatusest tingitud, sest tuleb välja, et kellalt muusikat kuulata on tõesti mugav, seda eriti näiteks jõusaalis tegutsedes või trenažööril rühkides.

Kahju, et Versal puudub integreeritud GPS-vastuvõtja, sest välitreeningutel muusika funktsioon niivõrd kasuks ei tulegi, sest GPSi kasutamiseks peab ju telefon niikuinii kaasas olema.

Aga see selleks. Kella muusika laadimine on üllatavalt lihtne ja veel lihtsam on seda teha Deezerit kasutades (kahjuks puudub Spotify tugi). Telefonivabadus treeningul on vaid Fitbit Versa ja Bluetoothi kõrvaklappide kaugusel.

Tänu Fitbit OS 2.0 operatsioonisüsteemile on Versa ekraanilt mugav kogu päeva aktiivsust jälgida. Võrreldes näiteks Fitbit Charge 2 menüüga, saab Versa ekraanilt palju rohkem infot ega peagi täpsema statistika jaoks telefonirakendusse kiikama.

Kella “Today” ekraanilt näeb terve nädala sammueesmärgi täitmist, kalorite põletamist, hiljutisi treeninguid ja hetkepulssi ning puhkeasendi pulssi.

Samuti ilmuvad kella ekraanil aeg-ajalt erinevad soovitused nagu näiteks joo rohkem vett või ära unusta end liigutada. Ainus, mida veel kella erkaanilt näha ei saa, on uneraportid, kuid ka see on juba töös.

Mis oleks nutikell ilma nutiteavitusteta? Lihtsalt kell. Fitbit Versal on need täitsa olemas ja ikka väga nutikad teised.

Kui üldiselt oleme harjunud, et Fitbit on teavituste osas üsna kitsi, tuues aktiivsusmonitoride ekraanidele vaid kõnede, sõnumite ja kalendriteavitused, siis Versaga sellist puudust tundma ei pea.

Kell toob randmele kõigi rakenduste teavitused, mida soovid ning jätab teavitamata neist, mida sa randmel näha ei taha.

Nii saad näha kõiki Messengeri sõnumeid, aga ei pea taluma Candy Crushi meeldetuletusi. Eriti lahe funktsioon kõigile Androidi kasutajatele on sõnumite kiirvastused – kellale tuleb sõnumiteavitus ning saad sõnumile otse kellalt vastata.

Vastuseid saab seejuures telefonirakenduses ise seadistada. Samuti saab vastuseks panna emotikone. iOS-i kasutajad sellest funktsioonist hetkel veel osa ei saa ning Fitbit ei oska ka öelda, millal see võimalikuks võiks saada.

(Foto: digitest.ee)

Aktiivsus ja sport

Fitbit Versa on eelkõige nutikell, seda muidugi, aga see ei tähenda, et sellel aktiivsusmonitori või spordikella oskused puuduksid.

Nagu tänapäeva aktiivsusseadmed ikka, loeb ka Versa samme, kaloreid, läbitud vahemaad, ronitud trepiastmeid ja jälgib südametööd. See on juba nii tavaline funktsionaalsus – pigem üllataks, kui need kellast puuduks.

Märkimist väärivad aga Fitbiti unekvaliteedi jälgimine, mis on teiste sarnaste seas üks täpsemaid. Täiesti uue funktsioonina on Versa sisse pakitud naise tervise jälgimine, millega asjassepuutuvad saavad oma tsüklil silma peal hoida. Põnev.

Kuigi Versa ei püüagi end spordikellade maailmas kehtestada, on sel siiski olemas mitmeid treeningrežiime nagu jooksmine, rattasõit, kõndimine, ujumine, jooga jne jne. Meelepäraseid treeningrežiime saab telefonirakendusest mugavalt kellas seadistada.

Mis tõstaks Versa minu silmis pulga võrra kõrgemale, oleks GPS! Fitbit armastab on Connected GPS funktsiooni ja tõele au andes see muidugi töötab. Telefon on enamikul meist niikuinii alati kaasas, nii et kellal pole probleemi sellelt GPS infot pätsata.

Tõsisema spordikella soovil peaks ilmselt Fitbiti ridadest Fitbit Ionic nutikella poole pöörduma, milles on ka integreeritud GPS-vastuvõtja olemas (aga jällegi disain pole niivõrd ahvatlev – nokk kinni, saba lahti).

Connected GPS töötab kellal kiiresti ja muretult, lihtsalt ava treeningrežiim ja kell võtab telefonilt GPS-ühenduse. Proovitreeningutel sai kell telefoni GPSiga igatahes väga hästi läbi, nii et ükski vahemaa ei jäänud kõndimata, jooksmata ega rattaga läbimata.

Fitbit Versal on ka integreeritud pulsiandur, mis jälgib sinu südametööd 24/7. Selle põhjal kalkuleerib kell kaloriarvutuse, jälgib unekvaliteeti ning muidugi võimaldab jälgida pulssi treeningul.

Nagu optiliste sensoritega ikka, ei saa seda pulsivöö tööga võrdväärseks pidada. Randmepõhine sensor justkui vajab rohkem aega, et soojaks saada ja õige pulss tabada ning päris intensiivsetel hetkedel ei taba ehk ka kõige täpsemini sihtmärki.

Samas saab see pulsi lugemisega väga hästi hakkama stabiilsetel treeningutel, võimaldab edukalt pulsitsoonide järgi treenida ning lõpuks tabab treeningu keskmise pulsi üsna täpselt.

Lisaks on Versa sees ettelaaditud mõned treeningud, mis õpetavad sind erinevaid harjutusi tegema ning registreerudes Fitbit Coachi teenusele (tasuline) saab kella juba rohkemaid treeninguid laadida, et siis nende järgi kodus või spordiklubis harjutusi teha. Tänu kella värvilisele LCD ekraanile on juhiseid eriti mugav järgida.

Fitbiti rakendus

Fitbiti nutitelefonirakenduses toimub põhjalikum kella seadistamine, sinna salvestub kogu aktiivsusinfo aegade algusest ning põnevad graafikud teevad statistika uurimise palju lihtsamaks.

Rakendus on üsna intuitiivne ja lihtsasti kasutatav. Erinevaid funktsioone ja lehekülgi on seal küll palju, kuid seda rohkem ka kasulikku infot.

Aktiivsusinfot saab rakenduses uurida mitmete perioodide kohta. Kui Versa enda ekraanilt saab näha üksikuid viimaseid treeninguid ja viimase nädala eesmärkide täitmist, siis rakenduses säilib kogu treeninginfo igavesti.

Samuti analüüsib rakendus sinu aktiivsust, näitab liikumismustreid ja loob graafikuid kõikvõimalike parameetrite kohta.

Fitbiti rakenduses saab lisaks teenida ka virtuaalseid aumärke ja võistelda sõpradega, kel samuti Fitbit randmel. Et sind veelgi rohkem utsitada pakub Fitbit Coach näpunäiteid, et veelgi rohkem liigutaksid, piisavalt vett jooksid ja parajalt undki saaksid.

Versa ja rakenduse koostöö sujub kui õlitatult – info sünkroniseerimine toimib automaatselt, nii on kõige uuem aktiivsusinfo sul kogu aeg ka telefonis ootamas. Võid kohe peale trenni rakenduse lahti lüüa ning uurida, kui hea mõju treeningul sinu päeval oli.

Samuti saab rakenduse sees kontrollida kõikide nutiteavituste seadistusi. Võta kõik maha või tee aktiivseks ning vali oma lemmikrakendused, mille märguannetest kindlasti ilma ei taha jääda.

Rakenduses saab seadistada ka sõnumitele automaatvastuseid – kasuta stamplauseid või loo enda omad.

ekraanitõmmis

Kokkuvõte

Versa on nii (nii-nii) lähedal ideaalile. See näeb hea välja, on randmel tagasihoidlik – kerge ja õhuke disain, mida on lust igapäevaselt kanda.

Sel on vajalik funktsioonipagas igapäevase aktiivsuse jälgimiseks, südametööl pilgu peal hoidmiseks ja unekvaliteedi monitoorimiseks ning selle seest ei puudu ka muusika kuulamise võimalus.

Mis Versa aga täitsa ideaalseks teeks, oleks integreeritud GPS! Aga olgu, Versa ei olegi spordikell – see on suurepärase disainiga, funktsionaalne nutikell, millel on kõik olemas, et sooviksid seda kanda 24/7.

+ Kaunim disain kui varasematel Fitbiti spordi-nutikelladel
+ Selge hea kontrastsusega ekraan
+ Mahutab üle 300 muusikapala
+ Fitbit Coachi treeningud
+ Mitmed treeningrežiimid
+ Vahetatavad ekraanikuvad
+ Saab alla laadida rakendusi
+ Hind ei ole röögatu
– Puudub integreeritud GPS