Suvila, kus nii mõnusasti sai maaõhku hingamas käia, leiab vähem kasutust või jääb talveks üldse omapäi, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Üksinda seisvad suvemajad on paraku sihtmärgiks paljudele pahalastele, kes loodavad kerge vaevaga enda valdusesse uusi asju saada, mida rahaks teha. Aga see ei olegi ainus ja peamine mure, mis suvilaid kimbutama jääb – lisaks on külmad ilmad ja vee jäätumine.

Olen kuulnud tihtipeale inimesi kurtmas, et külma kaitseks jäetakse elektriradiaator keset tuba või põrandaküte sisse. Keeratakse tunde järgi küte madalamale tasemele ja loodetakse, et suurt külma peale ei tule. Kas tuleb tuttav ette?

Mida ise ette võtta?

Probleemid iseenesest on tõsised ja lahendusi on mitmeid. Võõra vara himustajate vastu aitab valvesüsteem ja kaameravalve.

Valvesüsteemi osas on saadaval kolme gruppi kuuluvad lahendused. Nendest kirjutangi nüüd pikemalt.

Turvafirmalahendused

Turvafirma paigaldab tubadesse liikumisandurid ning turvasüsteemikeskuse ja saatja. Kui suvilast lahkud, toksid sisse PIN-koodi ja paned maja valvesse. Häire korral sõidab patrull kohale ja kontrollib, mis toimub.

Selle lahenduse puhul on tihti segav asjaolu see, et suvemaja asub linnast kaugel ja võib patrulli levialast üldse välja jääda, või osutub väljasõit päris kalliks. Ja kui peaks olema valehäire, mida suvilates ikka ette tuleb kutsumata külaliste tõttu (näiteks hiired), siis iga väljasõidu peale kümneid eurosid kulutada võib aasta lõikes korraliku summa kokku teha.

Külmakaitset kahjuks valvesüsteem ei paku. Kui tahta ka temperatuuride ülevaadet ja reguleerimist, tuleks mõni vastav süsteem juurde lisada.

Lokaalne valvesüsteem

Teine lahendus on otsida valvesüsteem, mis paigaldatakse majja ja mis häire korral saadab teavituse telefonile või nutiseadmele. See võtab ära kuumaksega teenuse kohustuse ja ka iga valehäire korral ei pea muretsema turvatöötaja väljasõidu kulu pärast.

Kui tuleb häire, saad ise veenduda, kas kõik on korras või on tõesti mõni pahalane toimetamas. Eriti hea, kui on mõni tubli naaber, kes lubab end ka hilistel tundidel tüüdata ja on nõus vaatama minema.

Kui tahaks ka turvafirma teenust kasutada, siis on olemas selliseid lahendusi, kus saad maksta ainult kindla väljasõidu eest ja kuutasu ei olegi.

Külmakaitse jutt on paraku sama, mis eelmisel. Osadel valvesüsteemidel on olemas äpist juhitavad releed, mis võimaldaks küttekeha sisse lülitada. Aga temperatuuride info ja automaatne juhtimine on puudu.

Nutikad lahendused

Kolmas variant on kõige põnevam ja paindlikum. Juba on olemas mitmeid võimalusi paigaldada valvesüsteem, mis oskab suhelda ka küttesüsteemiga. See tähendab, et paigaldades ühe lahenduse, saad lahti mõlemast murest.

Selliste süsteemide liikumisandurid mõõdavad ka temperatuuri ja võivad sisse lülitada näiteks elektriradiaatori või muu küttekeha, kui ruumis külmaks läheb. Samas jälgivad andurid liikumist ja annavad infot, kui keegi võõras on suvekodus tegutsemas.

Selline lahendus ei ole oluliselt kallim, sest seadmed on ju kahe asja jaoks samad – ei ole vaja paigaldada topelt midagi ning kõik on kontrolli all.

Süsteemi on võimalus enamasti ühendada ka turvafirmaga, kui selleks on vajadus, või siis reageerida täpselt nii nagu õigeks pead (naabrivalve või muu reageerimine).

Saad lisada ka nutisüsteemi kaameraid, valgusteid ja muud. Valgustite juhtimise abil on võimalus luua näiteks stsenaariumid, kus imiteeritakse inimeste kodusviibimist. Juba see on häirekell pahalastele ning nad hoiavad heaga eemale.

Suvi veel kestab, kuid tasub mõelda, mis suvekodust talvel saab. Kui sul on mingisugune valvelahendus juba olemas, aga tahaksid külmakaitse mure ka kaelast ära saada, siis see on väga lihtne. Lahendusi on palju ja kindlasti leiad endale sobiva.

Kui kaablite vedamine ei ole enam võimalik, siis üks parimaid lahendusi on Fibarolt. Seda pakuvad paljud elektripoed ja osad turvafirmad. Tasub silmad lahti hoida ja küsida.